Europas "ikke-voldelige" kampanje mot Israel

26. januar 2016 |  Tsvi Sadan

EU utsetter Israel for et pågående press for at landet skal overholde betingelsene som EU tror utgjør en "ikke-voldelige" kampanje mot den jødiske staten. Hvis Israel gir etter for EUs krav så vil den freden som deretter kommer til å oppstå være på linje med den freden som feltmarskalk Archibald Wavell mente ville finne sted i Europa etter Andre Verdenskrig. Da Tyskland i 1919 signerte Versailles-traktaten sa Wavell: "Dette er en fred som vil bety slutten på all fred."

Det seneste forsøket på å overtale Israel var EUs uttalelse den 18. januar hvor de gjentok at de kommer til å ivareta en "komplett og effektiv gjennomføring av den eksisterende EU-lovgivningen og bilaterale avtaler som gjelder for bosettings-produktene... alle avtaler mellom staten Israel og EU er nødt til å være klare og utvetydige og gjelde de territoriene som Israel okkuperte i 1967."

I uttalelsen insisteres det videre på at uttalelsen ovenfor "ikke betyr at EU godkjenner en boikott av Israel, noe EU er sterkt imot."

Men selv om EU er en sterk motstander av å boikotte Israel så fremholder EU sin boikott av israelske produkter som kommer fra områder som nabolaget Gilo og Barkan industripark i det sørlige Jerusalem. Denne uttalelsen kommer etter EUs avgjørelse i november 2015 hvor det ble bestemt at israelske produkter skulle merkes hvis de var produsert i Øst-Jerusalem, Judea, Samaria eller på Golanhøydene. EUs ambassadør i Israel, Lars Faaborg-Andersen, hadde lite å si til dette.

Like ille er den endringen vi ser i USAs politikk vedrørende Israel, som stadig ser ut til å ligne mer og mer på EUs holdninger. Det var ikke tilfeldig at på den samme dagen som EU kom med denne uttalelsen så holdt USAs ambassadør i Israel, Dan Shapiro, det som bare kan beskrives som en "sjokkerende anti-israelsk tale".

Med ord som like gjerne kunne kommet ut av munnen på Sveriges utenriksminister kom Shapiro med sin dose bitter retorikk mot Israel: "Altfor mange angrep mot palestinere går ubemerket hen og blir ikke etterforsket av Israel" uttalte han, og nevnte ingenting om at palestinske barn dreper og skader israelere på en daglig basis.

Shapiro ser ut til å slutte seg til den voksende andelen mennesker som skylder på Israel for terroren som palestinerne utøver. Hvis Israel hadde trukket seg tilbake til 1967-grensene så tror disse folkene at regionen hadde blitt omsluttet i fred og harmoni.

Men hvis det er noe vi kan lære av Israel tilbaketrekking til 1967-grensene på Gazastripen, så er det at det åpenbart ikke er noe magisk ved disse grensene. Det finnes ingen magisk tryllestav som man kan veive med og som vil få palestinernes ønske om å erobre Israel til å forsvinne.

Under dagens forhold så er det å presse Israel til å godta en to-statsløsning faktisk en oppskrift på en fred som vil bety slutten på all fred. Det er derfor Israel regjering er nødt til å stå imot.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.