Holocaust - 'Ateister er kjernen av problemet'

27. januar 2016 |  Charles Gardner

Den 27. januar minnes kristne i Storbritannia og ellers i Europa dagen da Auschwitz ble frigjort i 1945. De minnes også at Holocaust skjedde på grunn av ateisme og på grunn av en avvisning av tro.

Steven Jaffe, et varamedlem av et jødisk styre i Storbritannia, talte til et en stor folkemengde i en kirke i Sheffield, Yorkshire.

Han sa at utvandringen fra Egypt ble umiddelbart etterfulgt av en krig med Amalek som helt uten grunn plutselig angrep Israel. Det var ingen uenighet over landområde eller en lang historie med konflikter. Og de angrep de syke og de eldre - de som var aller mest sårbare (5. Mosebok 25:17-18)

"Konflikten med Alamek er ikke over" sa han. Alamek fornektet Gud og Hans makt på samme måte som nazistene gjorde.

Han minnes en gang da den tidligere sjefsrabbineren i Storbritannia hadde fått spørsmålet: "Hvor var Gud under Holocaust?" Da skal rabbineren ha svart: "Hvor var menneskeheten?"

Jeg frykter at den økende påvirkningskraften som ateistene i Storbritannia og Europa har vil få mye å si for antisemittismens framtid. Den farlige forestillingen om at Gud ikke eksisterer fører naturligvis til ugudelig oppførsel og tanker, også blant de som tidligere trodde på Gud. Resultatet av dette er at selv de som påstår at de tror og som kanskje til og meg står på talerstoler, selv også begynner å tro på disse løgnene som så ofte får utspring gjennom alle formene for media.

Det er frustrerende at så fort vi begynner å snakke om hvor forferdelig Holocaust var og vi begynner å sverge på at det aldri skal skje igjen, så kommer antisemittismen og sniker seg inn i alle sprekkene og hullene i vårt nedbrutte samfunn idet den kristne sivilisasjonen sakte men sikkert faller sammen rundt oss på alle kanter.

I det høflige Storbritannia så kommer ikke hat mot jøder så ofte til uttrykk i det offentlige, men finner heller ofte sted i et hat mot staten Israel. Det har nå blitt så ille at selv det å nevne navnet på den jødiske staten kan føre til sjikanerende og hatefulle ytringer, ikke bare fra den politisk engasjerte mannen på gata, men også fra den bibelinteresserte mannen i kirkebenken.

I sin tale til kirken Bush Fire sa Stephen at dette hatet ikke kan forklares på en rasjonell måte. Men jeg mener at han traff midt i blinken da han koblet dette fenomenet med et samfunn som har kastet Gud ut av vinduet. Etter min mening er det ikke nok å bare love at dette aldri skal skje igjen. Uten en gjenreisning av troen på Israels Gud så kan ingen garantere at et nytt Holocaust aldri vil finne sted igjen.

Idet jeg sitter og skriver dette så skryter Iran av en atomavtale som har gitt landet "en historisk mulighet til... å møte truslene som det sionistiske folket har kommet med". Det er viktig å ikke glemme at Jerusalems stor-mufti Haj Amin al-Husseini samarbeidet med Hitler og på mange måter åpnet opp for den jihad som utføres mot Israel den dag i dag. Og det som er enda rarere er at både Irans tidligere president Mahmoud Ahmadinejad og den nåværende lederen for palestinerne, Mahmoud Abbas, begge åpenlyst har nektet for at Holocaust noen gang fant sted.

Selv om det er mye negativt rundt dette så finnes det også mange lyspunkter. Folkemengden i Sheffield fikk høre mye om de heroiske handlingene til mennesker som St. Nicholas Winton som reddet 669 barn fra Tsjekkoslovakia i 1938. Mange generasjoner av mennesker, deriblant 7000 av de beste legene, advokatene, lærerne og oppfinnerne i verden, skylder sine liv til den ene mannen som hjalp jødiske barn med å rømme fra nazistene.

Og det at Steven Jaffe selv lovet å be om fred i Jerusalem og kjempe mot antisemittisme sender en klar og tydelig beskjed til det jødiske samfunnet i Storbritannia om at de har full støtte fra landets kristne. "Det finnes ikke er hjørne av de britiske øyer hvor Shalom-erklæringen ikke har blitt signert" sa han.

Han gjorde også narr av kampanjen om å boikotte Israel, og han pekte på det faktum at en sjettedel av all medisinen i Storbritannia har blitt produsert eller utviklet i Israel.

Og når det kom til tro så sa han: "Det er flere jøder som lærer Toraen i Israel i dag enn det noen gang har vært tidligere i historien."

Det bidrar til å forberede dem på den store hendelsen som vi snart vil få være vitne til, når Jesus åpenbarer seg for sine kjødelige brødre i en stor skala.

Selv om mange jøder forståelig nok kanskje har et problem med dette, spesielt hvis man tenker tilbake på Holocaust, så er det viktig å huske at tilgivelse er nøkkelen.

Britiske TV-seere fikk se en utrolig dokumentar produsert av Channel 4. Dokumentaren het "Jenta som tilga nazistene". Filmen er en gjenfortelling av historien til den ungarske jøden Eva Kor, nå 81 år gammel, som hadde vært fange på Auschwitz. Hun tilga 94 år gamle Oskar Groenig, dødsleirens tidligere regnskapsfører, som nylig ble dømt til fire års fengsel for sin rolle i nazistenes onde plan.

Eva og hennes tvillingsøster Miriam ble utsatt for eksperimenter av Dr. Josef Mengele, men de begge overlevde dødsleiren, selv om Miriam døde i 1993, mest sannsynlig som følge av forsøkene hun hadde blitt utsatt for. Eva sa: "Det er tid for å tilgi, men ikke glemme... Jeg mener at tilgivelse er noe veldig kraftfullt... og jeg ønsker at alle skal hjelpe meg med å så disse frøene av fred over hele verden."

Dette krever et enormt mot. Men det er verdt å huske at Jesus, vår Messias, tok det første skrittet da Han ba i sin smerte mens han hang på korset utenfor Jerusalem. "Far, tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør." (Lukas 23:34)

Da Josef viste seg for sine brødre i Egypt så hadde han allerede tilgitt dem for lenge siden for de forferdelige tingene de hadde gjort mot ham.

"Herren, min sjel! Glem ikke alt det gode han gjør. Han tilgir all din skyld og leger alle dine sykdommer." (Salme 103:2-3)

"Søk Herren mens han er å finne... for han er rik på tilgivelse." (Jesaja 55:6-7)

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.