Netanyahu opplever nedgang på meningsmålingene

2. februar 2016 |  Aviel Schneider

Statsminister Benjamin Netanayhu gjør det fremdeles bra på meningsmålingene i seg selv, men partiet hans Likud gjør det stadig dårligere i det sentrumspartiet Yesh Atid, som blir ledet av Yair Lapid, gjør det veldig bra og blir stadig mer populært.

I forrige uke foretok Israels største dagsavis, Yediot Ahronot, en undersøkelse hvor de spurte israelere hvem de hadde stemt på hvis det ble avholdt valg i dag. Da hadde Netanyahus parti Likud fått 23 seter, som er en kraftig nedgang fra de 30 setene de har i dag, mens Yesh Atid hadde fått 20 seter, som er ni mer enn det de har i dag.

Det venstreorienterte arbeiderpartiet Zionist Union hadde gått ned fra 24 seter til 16 seter, mens det religiøse jødiske partiet Jødiske Hjem hadde økt fra åtte til 13 seter i Knesset. Sentrumspartiet Kulanu hadde mistet bare ett av sine ti mandater og Avigdor Liebermans parti Israel Beiteinu hadde økt fra seks til åtte seter.

Den svært venstreorienterte paritet Meretz hadde også kommet til å økt litt, fra fem til syv seter, mens de jødiske ortodokse partiene Shas og United Torah Judaism hadde mistet ett sete, mens partiet Joint Arab List hadde beholdt sine tolv seter.

Dette bildet lover ikke godt for Netanyahus sjanse til å danne den neste regjeringen, og hvis disse tallene holder seg kan de se ut som at partiet til Yair Lapid kan være et alternativ.

Den generelle oppfatningen i Israel er at Netanyahu er en flott politiker som vet hvordan man skal vinne et valg, men at han gang på gang kommer til kort når det gjelder det å faktisk styre landet. Også innad i partiet Likud sies det at hans popularitet er på vei ned i møte med mulige konkurrenter og utfordrere.

Samtidig virker det som at Lapid gjør alt rett. I stedet for å sitte hjemme og kritisere Netanyahu så er sentrumspolitikeren ofte i utlandet og argumenter for Israels sak. Lapid har vist at han appellerer til et bredt spektrum av Israel befolkning og at han er en ekte sentrumspolitikere i de fleste saker.

Økningen i oppslutningen til partier Jødiske Hjem kommer også på bekostning av Netanyahus Likud. Mange av de som stemte på Likud i forkant av forrige valg kan ha vært ortodokse jøder som ville forhindre at landet fikk en venstreorientert regjering. Disse vil nå gå tilbake til Jødiske Hjem fordi de ikke er fornøyde med hvordan Netanyahu har ledet landet.

Alt dette får Netanyahus allerede skjøre koalisjonsregjering (61 av 120 seter) til å virke enda mer ustabil.

I mellomtiden gjør Netanyahu alt han kan for å unngå å gjøre en feil som kan resultere i at man blir nødt til å avholde et nytt valg. Men hvis det skjer så tror de fleste likevel at Netanyahu kommer til å gå seirende ut på en eller annen måte. For selv om en økende andel av befolkningen ønsker at han ikke skal sitte ved makten så er sannheten den at man fremdeles ikke har et godt nok alternativ til hvem som skal lede Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.