Hva har en liten by i Storbritannia, kristne kinesere og Israel til felles?

10. februar 2016 |  Charles Gardner

Det blir nå arrangert guidede turer rundt omkring i en by i Storbritannia som ikke ligger langt fra der jeg bor. Disse turene blir arrangert for å gjøre det mulig for kristne kinesere å gi sin hyllest til en av deres største helter.

James Hudson Taylor (som på bildet er avbildet i sine senere år) var en ekte Israel-venn som ble født i Barnsley, Yorkshire i 1832. Gud kalte ham til Kina hvor han startet hundrevis av kirker og nesten 200 skoler. Som grunnleggeren av China Inland Mission (som i dag heter Overseas Missionary Fellowship) ble han den åndelige lederen for to millioner kristne kinesere.

Som en del av deres ukentlige program "Songs of Praise" fokuserte TV-kanalen BBC på en gruppe kinesiske turister som besøkte Barnsley. De ble intervjuet av TV-kanalen, og da de ble spurt om hva Taylor betydde for dem begynte de å be og takke Gud for ham midt på gaten. De sang også sangen Amazing Grace på kinesisk for å hylle hans minne.

Jeg kan nesten ikke tro at Gud har brukt dette lille stedet (225.000 innbyggere) til å gjøre noe så stort blant kinesere" sa en av turistene til BBC.

Historikeren Ruth Tucker skrev: "Ingen annen misjonær på de siste 1900 årene, foruten apostelen Paulus, har hatt en større visjon og utført en mer systematisk misjoneringsplan over et stort geografisk område enn Hudson Taylor."

Så hva var hemmeligheten bak hans suksess? En fast bestemmelse på å utføre sitt kall var uten tvil en del av nøkkelen - Han var så fast bestemt på å identifisere seg med det kinesiske folket at han begynte å følge deres klesstil og til og med begynte å gå med håret i musefletter. Men på tross av at han først og fremst var kalt til Kina, så var han også opptatt av evangelisering blant jødene. Til og med apostelen Paulus, som i hovedsak var kalt til å evangelisere blant hedningene, sa at evangeliet gjaldt for "jøde først og så for greker." (Romerne 1:16)

Han var så sikker på dette at han i sine siste leveår ga en sjekk for å støtte jødisk misjon 1. januar hvert år.

Denne vanen begynte han med Nyttårsaften 1897 da han hjemme i Storbritannia gikk til huset til John Wilkinson, grunnleggeren av Mildmay Mission to the Jews, med det Taylors kone Jennie beskriver som "en skriftlig beskjed og en gave." På sjekken som lå vedlagt sammen med brevet sto det "til jøde først"

Fru Taylor fortsatte: "Herr Wilkinson ble så rørt og skrev straks en beskjed tilbake og la ved sin egen sjekk, med det samme beløpet, hvor det sto "og så til greker".

"Denne utvekslingen fulgte i tiden som gikk", skrev hun. "Det eneste som endret seg var at de begge doblet beløpet som de ga."

"Det å jobbe blant Guds utvalgte folk fikk en spesiell plass i herr og fru Taylors hjerte.

Paulus skrev: "For jeg skammer meg ikke over evangeliet. For det er Guds kraft til frelse for hver den som tror. Til jøde først og så til greker." (Romerne 1:16)

Dette skriftstedet reflekterer noe av det som er Guds hjerte for det jødiske folket og som først ble nevnt i 1. Mosebok 12:3: "Jeg vil velsigne de som velsigner deg..."

Taylors holdning og forståelse av hvilken plass jødene har i Guds hjerte påvirket uten tvil hvor stor fremgang han hadde i sitt arbeid. I dag er det minst like mange kristne i Kina som det er mennesker i hele Storbritannia! Og det er på tross av mye forfølgelse. Nå jobber kristne kinesere med å utvikle en plan til hvordan de kan bringe evangeliet helt tilbake til der det startet - nemlig til Jerusalem.

Noe av det som er mest oppmuntrende ved å se disse kristne kineserne hylle Hudson Taylor er at det representerer sannheten og det er et unektelig bevis på at man høster det man sår. Som Paulus sa til Galaterne: "La oss ikke bli trette mens vi gjør det gode. Når tiden er inne, skal vi høste, bare vi ikke gir opp."

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.