Hvor begynner Israels historie?

26. februar 2016 |  Tsvi Sadan

Midt i den konstante debatten som foregår mellom politiske rivaler i israel, så oppsto det på nytt oppstyr da den høyreorienterte utdanningsministeren Naftali Bennet skrev følgende på Facebook denne uken: "Jeg er stolt over å kunne annonsere at 50 år etter at Jerusalem ble satt fri så kommer utdanningssystemet i Israel til å vie mye oppmerksomhet til vår hovedstad i det kommende skoleåret."

Bennett minnet deretter israelerne på at "vår historie begynner i Israel."

Den venstreorienterte politikeren Stav Shaffir fra partiet Labor var raskt ute med å "korrigere" utdanningsministeren ved å skrive følgende på Twitter: "Vi kom hit fra Egypt". Ved å skrive dette påstår hun at israelere egentlig er egyptere.

Denne uttalelsen ble utsatt for mye hån og latterliggjøring på Twitter. På en falsk Twitter-konto som det skulle forestille at tilhørte Shaffir ble det skrevet at de to steintavlene (De ti bud) egentlig var laget i Kina.

Hvis man legger all spøk til siden så rører Shaffir ved et relevant tema som jøder alltid har lurt på - har Israel rett til et land som er okkupert av noen andre?

De som sammen med Shaffir støtter opprettelsen av en palestinsk stat sier rett og slett at Israel stjal noen andres land og at de burde gi det tilbake. Hvis de som mener dette faktisk har rett i dette så burde Bibelen har innledet med at Israels folk forlot Egypt og ble til sin egen nasjon.

Det er ikke første gang vi hører om denne holdningen. I alle tider har jøder ment at ettersom de fem mosebøkene blir sett på som Toraen, eller loven, så burde Bibelen innlede med det første budet som ble gikk til Israel som er folk, nemlig: "Denne måneden skal være nyttårsmåneden deres." (2. Mosebok 12:2)

I stedet innleder Bibelen med: "I begynnelsen skapte Gud..."

Uavhengig av hvor interessante historiene i 1. og 2. Mosebok er så er det det første budet som er det som er viktig, og historiene fra 1. Mosebok kapittel 1 til 2. Mosebok kapittel 12 er derfor unødvendige. I hvert fall hvis vi følger denne logikken.

Men det må være en god grunn til at Bibelen begynner med 1.Mosebok og ikke jødenes utvandring fra Egypt.

Hvis man leser Salme 111:6 så ser man at Gud fortalte historien om 1.Mosebok slik at ingen skulle kunne anklage Israel for å være "tyver som har stjålet Kanaans land." Dette viser at lenge før det fantes palestinere så var jødene klar over at det fantes uenighet rundt Det lovede landet.

Israels påstand om at landet tilhører dem har sin rot i at det var Gud som ga Israels folk deres land som et tegn på Hans kraft og som et hjelpemiddel slik at det utvalgte folk kunne være et lys for andre nasjoner.

Derfor er ikke Det lovede land en slags guddommelig belønning eller trøst for det forferdelige som Guds folk gikk igjennom i Egypt eller for de som opplevde Holocaust. Israel arvet dette landet ene og alene for å kunne lede verdens nasjoner til den Gud som skapte himmelen og jorden. Det å ikke klare å gjøre det utsetter ikke bare Israel for fare, men også hele verden.

Med andre ord så holdes verden oppe gjennom at Israel er underkastet Gud.

På tross av at Stav Shaffir selv påstår at hun er en sionist så viser hennes syn på dette at hun, likhet med mange andre, mener at Israel ikke har rett på de "okkuperte territoriene" ettersom man i en verden uten Gud vil kunne si at Israel har stjålet landet til et annet folkeslag.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.