Purim - Den jødiske høytiden for forsoning

29. februar 2016 |  Israel Today Stab

Purim er den jødiske helligdagen for forsoning. Under denne høytiden feires det at Hamas plan om utslette det jødiske folket feilet. I år vil Purim bli feiret 24. og 25. mars.

Ifølge Esters bok planla Haman, rådgiveren til den persiske kongen Ahasverus, å drepe jødene i riket, men denne planen gikk i vasken takket være Mordechai og hans adoptivdatter, dronning Ester.

Heltene i denne fortellingen er Ester, en vakker, ung jødisk kvinne som bodde i Persia, og hennes onkel Mordechai, som oppdro henne som sin egen datter. Ester ble gift med kongen av Persia, Ahasverus, og han elsket Ester høyere enn hans andre koner og gjorde henne til dronning. Men kongen visste ikke at Ester var jøde, for Mordechai hadde bedt Ester om ikke å avsløre sin identitet.

Kjeltringen i denne fortellingen er Haman, kongens arrogante og selvopptatte rådgiver. Hamas hatet Mordechai fordi han nektet å bøye seg for Haman, så Haman satte i stand en plan for å utslette det jødiske folket. Haman sa til kongen: "Det er et folkeslag som er spredt blant vårt folk i alle provinsene i ditt rike. De har andre lover enn andre folkeslag, og de følger ikke dine lover. Det vil derfor være lurt av deg å ikke tolerere dette folket." Kongen overlot jødenes skjebne i hendene på Haman og sa at han kunne gjøre det han ville med dem. Haman la en plan om å utslette alle jødene.

Mordechai overtalte Ester til å tale til kongen på vegne av det jødiske folket. Det å snakke med kongen var svært farlig for Ester ettersom alle de som talte til kongen uten tillatelse kom til å bli henrettet. Ester fastet i tre dager for å forberede seg og hun gikk deretter inn for å snakke med kongen, uten å ha fått tillatelse først! Han ønsket henne velkommen. Senere fortalte hun ham om Hamans plan om å drepe hennes folk. Det jødiske folket ble reddet og Haman og hans ti sønner ble hengt i galgen som hadde blitt satt opp for å ta livet av Mordechai.

Denne forløsningsdagen ble en dag for forsoning, fasting og feiring. I dag feirer man Purim ved å gi mat og drikke i gaver (mishloach manot), ved å gi til de fattige (mattanot la-evyonim), og gjennom å spise et måltid (se'udat Purim). Man har også høytlesning av historien om Ester (kriat ha-megillah). Under denne høytlesningen pleier folket som lytter til fortellingen å rope og trampe hver gang Hamans navn nevnes. Dette gjøres for at hans navn skal drukne i støyen. Man legger også til ekstra velsignelser og bønner etter maten på denne dagen. Under feiringen drikkes det også mye vin og folket kler seg ut med masker og kostymer.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.