Mediaskille mellom de liberale og de konservative

29. februar 2016 |  Tsvi Sadan

Israelske medier har publisert den årlige listen over "de mest innflytelsesrike personene" i Israel.

Det er et klart skille mellom de nye sosiale mediene og de gamle TV- og radioinstitusjonene. Dette ser man tydelig i listen som ble publisert i den business- og dagsavisen Globes og listen til nyhetsportalen Walla!

Globes fokuserte nesten utelukkende på TV, radio og aviser. Walla! var på sin side mer opptatt av hvem som var populære på Facebook.

Nummer en på Globes liste er statsminister Netanyahu, som åpenbart er unntaket da den som er rett under han på listen er Noni Moses, eieren av Yediot Acharonot, som også er en bitter fiende av Netanyahu.

Den neste på listen er Avi Nir, en av sjefene for den israelske TV-kanalen Channel 2. Nir har klart å holde sine politiske meninger skjult, men hvis man kan hente informasjon om hans politiske meninger ut fra hvem han er venner med så kan man nok påstå at han er langt ute på venstresiden av politikken.

Etter Nir på listen kommer Avi Weiss, sjefen for nyhetsavdelingen i Channel 2. Nyhetsavdelingen er kjent for sitt skjeve politiske bilde. Sist men ikke minst på denne listen kommer eieren og sjefen for Channel 10 som også er kjent for å være særdeles langt ute på venstresiden.

På tross av at det ikke er kjent hva som lå til grunn for Globes valg over hvem som er plassert hvor på denne listen, så er det i hvert fall sikkert at Wallas liste er basert på hvem som er mest populær og som har flest "følgere" på Facebook. I denne mer "vitenskapelige" undersøkelsen er alle de ti mest populære Facebook-personlighetene tilhengere av høyresiden.

Den som ligger øverst på listen er rapperen "The Shadow" som har 150.000 følgere. Yoav Eliasi, som er hans ekte navn, har ingen problemer med å utfordre og kritisere israelere som samarbeider med anti-israelske organisasjoner. Den neste på listen er Emili Amrusi, som bor i en svært "hatet" bosetting. Etter henne kommer den kontroversielle Ben-Zion Gopstein som det påstås at er koblet til jødiske terrorgrupper.

De siste på Wallas liste er politiker og skribent Moshe Feiglin og Avishai Ivri som har grunnlagt den satiriske nettsiden Latma.

Forskjellen mellom de etablerte og velkjente medienes liste, og listen som er basert på sosiale medier, vitner om at personer som har en annen oppfatning enn det de veletablerte og store mediehusene har, ikke havner på listen.

Når de ikke blir hørt noen andre steder så har disse menneskene henvendt seg til sosiale medier hvor de raskt er i ferd med å bli mer innflytelsesrike enn de gamle mediene som TV, radio og avis.

Den strenge politiske kontrollen som disse mediekanalene utviser kom for kort tid siden til syne da radioverten Razi Barkai i Israel Radio utviste sympati til de "etterlatte" familiene til terrorister. Denne uttalelsen skapte mye uro og mange krevde at han burde få sparken, men det skjedde ikke.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.