Ultraortodoks rabbiner: Israel har seg selv å takke

15. mars 2016 |  Tsvi Sadan

Den flere måneder lange terrorbølgen som har etterlatt flere hundre israelere såret og drept fikk den ultraortodokse rabbineren av Satmar til å si: "Hver dag gråter vi over de sårede og de drepte som har lidd denne skjebnen på grunn av (jødiske) bosettere."

Satmar Hasidim, som i dag er i ledet av Aaron Teitlbaum, oppsto i Ungarn i 1905, og er regnet som den mest ortodokse gruppen blant alle ultraortodokse jøder. Kanskje mest oppsiktsvekkende er deres voldsomme motstand mot sionismen og staten Israel. Det er også derfor de fleste som er med i Satmar Hasidim, inkludert rabbiner Teitlbaum, ikke bor i Israel.

Men i motsetning til antisemitter som hater Israel og jøder for det de er, så er Satmarer og andre anti-sionistiske ortodokse grupper i mot den jødiske staten fordi de mener at staten representerer handlinger som gikk i mot Guds vilje.

Religiøse jøder som er motstandere av den jødiske staten er dette først og fremst på grunn av det faktum at Israel ble grunnlagt av sekulære jøder, hvilket er årsaken til hvorfor landet ikke har noen åndelig verdi.

Men motstanden til Israel går enda dypere enn det.

Ifølge Talmud har Israel sverget to eder med Gud: At de skal "storme veggen" (emigrere inn i Israel) og at de "ikke skal vise motstand mot nasjonene" (nasjonene burde godta den jødiske staten). For Satmarene så betyr disse to edene kort sagt at løftene om innhøstningen av jøder til landet Israel taler om en mirakuløs hendelse som skal bli ledet med kong Messias i spissen.

Fra dette perspektivet så blir bosettingene i Judea og Samaria, som det internasjonale samfunnet mener er ulovlig, sett på som et brudd på denne eden hvor det står at Israel ikke skal gjøre motstand mot nasjonene. Tap av jødiske liv er en tragedie, og det blir enda verre når dødsfallene skjer på grunn av "rebelske" jøder som Gud kommer til å fordømme.

Satmarenes tolkning av det som er kjent som "de tre edene" blir avvist, ikke bare av sekulære jøder, men også av de fleste ortodokse og ikke-ortodokse religiøse jøder. Og selv om ikke Satmarene er jøder som hater jøder, så plasserer disse uttalelsene og meningene Satmarene i kategori sammen med alle de som ønsker å se Israels undergang.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.