Venstreorienterte israelere mener at tostatsløsningen er dø

29. mars 2016 |  Ryan Jones

USAs president Barack Obama og store deler av det internasjonale samfunnet beskylder Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å være årsaken til hvorfor det ikke er noen fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Men til og med politikere på venstresiden innrømmer at dette er litt mer komplisert og at en tostatsløsning ikke lenger er et godt alternativ.

"Vi har kommet til det punktet at en tostatsløsning ikke lenger gjennomførbar" sa Ayelet Nahmias-Verbin fra partiet Zionist Union under et besøk til den jødiske bosettingen Etzion Bloc.

Men også uten å opprette en egen palestinsk stat og samtidig beholde kontrollen over de store jødiske bosettingsblokkene så mener hun at Israel må finne en måte å distansere seg fra palestinerne.

"Vi er nødt til å komme frem til en sikkerhetsløsning, og i mitt parti så mener vi at separasjon og adskillelse er det som må til" sa hun til Israel National News.

For Nahmias-Verbin og lederen for hennes parti, Isaac Herzog, er det følgende som ligger til grunn: "Vi lever sammen med mange arabere, og vi må finnen en måte å komme overens på."

Men for de fleste israelere er denne forestillingen om en adskillelse vanskelig å se for seg uten at det oppstår en fiendtlig palestinsk stat, og det er flere spørsmål som dukker opp:

1. Tror de virkelig at de palestinske lederne vil ta del i en bilateral separasjon hvor utfallet blir at Israel for beholde store deler av de jødiske bosettingene?

2. Tror de virkelig at de palestinske lederne kommer til å gi avkall på sitt ønske om å overta kontrollen av Jerusalem?

3. Tror de virkelig at både palestinerne og det internasjonale samfunnet ikke kommer til å tolke denne adskillelsen som en opprettelse av en palestinsk stat?

4. Tror de virkelig at det er mulig å ivareta denne separasjonen hvis palestinske grupper fortsetter å utføre terrorangrep?

5. Tror de virkelig at verden kommer til å godta en "separasjon" i stedet for opprettelsen av en fullverdig palestinsk stat?

Mange israelere frykter at utfallet av denne seperasjonen vil bli det samme som da Israel ble "separert" fra Gazastripen.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.