Retten til å feile

29. mars 2016 |  Tsvi Sadan

Hvis man ser bort i fra spørsmålet om hvorvidt den israelske soldaten som tok livet av en skadet terrorist er skyldig eller ikke så startet denne hendelsen en debatt og belyser et tema som bør få mer fokus: Stemmer det at befolkningen i Israel er delt opp i to kategorier: en opplyst minoritet som kjemper mot de drapsglade israelske fascistene?

En meningsmåling som ble utført på søndag viser klart at de fleste israelere mener at på bakgrunn av omstendighetene så handlet den israelske soldaten rett. I denne undersøkelsen ble det satt mye fokus på sosiale medier hvor 82 prosent av israelere ga uttrykk for støtte til soldaten og det at han valgte å skyte terroristen.

Siden forrige torsdag, da hendelsen fant sted, har mer enn 37.000 mennesker signert underskriftskampanjen på Facebook som er opprettet til støtte for soldaten som ble fordømt av både lederen for Det israelske forsvaret og Israels forsvarsminister.

Ifølge meningsmålingen som er utført av nyhetsportalen Mako så kan det faktum at en så stor andel av den israelske befolkningen støtter soldaten ha sitt opphav i at mange israelere støtter opp om det jødiske utsagnet: "Hvis noen kommer for å drepe deg så reis deg opp og drep ham først."

En annen meningsmåling som ble utført av Channel 2 TV viser lignende resultater: 57 prosent mente at soldaten ikke burde blitt arrestert eller rettsforfulgt. Bare 5 prosent mente at drapet på terroristen var et mord.

Det at flertallet av den israelske befolkningen mener at drap på en terrorist ikke er det samme som mord ser ut til å plage de få som mener at det er det. Det er ikke like rart at palestinere blir opprørt når israelske soldater tar livet av deres "helter", men det er rart at enkelte israelere mener at det å ta livet av en terrorist er galt. Israelere som fordømmer drap på terrorister er visst mer opptatt av moralske standarder enn sikkerheten rundt sitt eget liv.

En rapport fra Channel 2 TV som er skrevet av Ohad Hemo viser et av de mer forstyrrende eksemplene på denne trenden:

Hemo, som systematisk publiserer rapporter som sympatiserer med palestinerne, klarte å skrive en artikkel hvor familien til terroristen ble presentert som de egentlige ofrene i denne saken. Hemo lot terroristens far få komme med sine utsagn og meninger uten å ha en motpart til å kommentere eller utfordre det han sa. "Dette er en hær av barbarer" sa faren. Hemo turte ikke å spørre om mannen fordømte sin sønns handlinger.

Hemo er ikke den eneste. Razi Barkai, en talkshowvert på Army Radio, er blant de som har kalt soldaten for en "morder".

På tross av at de som ikke mener at man bør "drepe først" er en minoritet så er de ofte mennesker som har stor politisk innflytelse. Dette ser vi for eksempel i det faktum at Israels forsvarminister fordømte soldatens handlinger.

Det at den israelske befolkningen sier sin mening fungerer kanskje derfor som en viktig motpart til politikerne slik at de heller kan begynne å støtte våre soldater, også de som har gjort feil under press.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.