Meningsmåling "beviser" at israelere er rasistiske, men er de egentlig det?

14. april 2016 |  Tsvi Sadan

Den seneste tidens medieskapte skandale brøt ut etter at radiokanalen Voice of Israel Radio sa at så langt det er mulig så blir jøder og arabere plassert i ulike fødeavdelinger.

Den planlagte reaksjonen fulgte kort tid etter.

Politikere og journalister av en viss bakgrunn av raskt ute med å påpeke at dette er enda et eksempel på hvor utrolig rasistisk det israelske samfunnet er i ferd med å bli.

Surmulingen utviklet seg straks til sinne etter at Knesset-medlemmet Betzalel Smotrich fra partiet "Jødiske hjem" skrev følgende på Twitter: "Etter fødselen ønsker konen min å hvile og ikke befinne seg midt blant de høylytte feiringene og tradisjonene til araberne." Han twitret også: "Det er bare naturlig at min kone ikke ønsker å være i sengen ved siden av en kvinne som akkurat fødte et barn som om 20 år kommer til å forsøke å ta livet av barnet hennes."

Smotrichs kommentarer på Twitter førte til mye sinne blant mennesker som mente at disse uttalelsene beviser for hele verden hvor rasistiske høyreorienterte israelere er. Slik lød overskriften på forsiden av avisen Ha'aretz, en venstreorientert av: "En ny terrorist er født. Rasismen og segregeringen på israelske fødeklinikker."

Selv om det var spøkefullt ment så foreslo avisen at det er den enorme pågangen av anti-jødiske terrorngrep som Israel har levd med de siste månedene som kan være årsaken til det de oppfatter som "rasisme".

Som ventet dukket det snart opp en meningsmåling. En meningsmåling utført av Channel 2 viser at 34 prosent av israelere støtter en slik praksis mens 61 prosent av israelere ikke støtter to ulike fødeavdelinger for jøder og arabere.

Det var enda større forskjell på tallene når man så på hva høyresiden og venstresiden i Israel mente om denne saken. På venstresiden var 96 mot en slik adskillelse mens 66 prosent av høyresiden støttet ulike fødeavdelinger for jøder og arabere.

Resultatet er derfor klart: Høyreorienterte israelere er farlige og Israel er i ferd med å bli en fascistisk stat.

Under et opphetet møte i Knesset på onsdag kunne Prof. Drorit Hochner, direktør for fødeavdelingen på sykehuset Hadassah Mount Scopus Hospital, avsløre at det i like mange tilfeller var arabiske kvinner som ba om å få slippe å ligge på rom med jødiske kvinner.

"Det finnes arabiske kvinner som etter at de har født ber om å ikke bli lagt på rom med jødiske kvinner. De ser det rett ut" kunne Hochner avsløre.

Det om er enda mer hyklersk er at enkelte israelere blir helt fra seg over påstått rasisme fra jødenes side, men de tenker ikke over det faktum at de palestinske lederne på Gazastripen og Vestbredden ønsker å ha en stat hvor ingen jøder får bo eller oppholde seg, og at det allerede i dag finnes israelske og arabiske byer hvor jøder ikke tør å bo.

Meningsmålingen tok heller ikke med i betrakning det faktum at den økte terroren mot israelere har gjort at mange jøder blir nervøse når de møter arabere. Bare dette faktum alene plasserer denne skandalen i et annet lys.

I lys av skandalen skrev Smotirchs kone, Revital, følgende på mannens Facebook-side:

"Jeg tok visst feil da jeg trodde at man har lov å si akkurat hva man tenker... Kanskje jeg også tok feil av at jeg har lov til å ha en annen mening etter at min bror ble skadet i et terrorangrep og etter at noen gode venner av oss mistet fire barn. Og listen er enda lenger. Jeg tok feil da jeg trodde at jeg alene kunne sto opp mot horden av hyklere som forsøker å skjule det faktum at det har pågått en krig her i mer enn hundre år. Vi kjemper fremdeles for vår rett til å eksistere i dette landet."

Det som Revital Smotrich har opplevd viser hvilken mangel på kompleksitet som samfunnet har når man enten er "liberal" eller "rasist". Ved å redusere dette spørsmålet til et spørsmål om rasisme så blir dette til en politisk sak når det skulle ha vært en moralsk sak.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.