Påskens mirakel

18. april 2016 |  Charles Gardner

Israels tilværelse, hvor de er omringet av fiender på alle sider, gjør at landet befinner seg i en vanskelig situasjon. Men som påskens mirakel minner oss om noe så er det at dette er det beste stedet for dem å være.

Etter å ha vært vitne til at deres førstefødte overlevde Dødsengelen på grunn av at de hadde smurt blod fra en lam på dørene deres så kunne nå jødene flykte fra slaveriet i Egypt ettersom farao endelig hadde fått nok av død og katastrofer.

Joda, blodet var nøkkelen til deres frelse og utfrielse, men de var nødt til å fortsette å stole på Israels Gud hvis de skulle nå frem til Det lovede land. Og den første overraskelsen var at en snarvei ikke var den beste ruten. Da hadde de måttet gå gjennom filisternes land, og det hadde vært farlig. I stedet ledet Gud dem til et område hvor de var helt fanget og hvor de hadde ørkenen på den ene siden og Rødehavet på den andre. I tillegg hadde farao endret mening og nå kom han og hæren hans etter jødene for å ta de med tilbake til Egypt.

Det er en grunn til at Gud tar oss med ut på omveier i vår vandring med Ham. Når vi er innesperret og fanget så befinner vi oss i perfekt posisjon for å få se et mirakel. Israelittene fikk panikk, men Moses sa: "«Vær ikke redde! Stå fast, så skal dere få se at Herren frelser dere i dag! For slik som dere ser egypterne i dag, skal dere aldri se dem mer."

Israelittene var i ferd med å være vitne til et av de største miraklene i verdenshistorien, faktisk et bilde på Jesu oppstandelse, deres Messias. De hadde ingen steder å gjemme seg eller rømme. De var så godt som døde. Og det var akkurat der Gud ville at de skulle være. Faktisk er det slik at en troende aldri kan være bort fra Gud. Enten du befinner deg i en krigssone eller i en konsentrasjonsleir så er Gud der sammen med deg. Legg merke til at Moses ikke sa at de skulle trekke seg tilbake eller gjøre noe, men at de skulle "stå stille" og la Gud gjøre jobben. Han kommer til å gi oss et mirakel, men ikke hvis vi blander oss inn og forsøker å manipulere situasjonen. Gud kommer til å kjempe for deg - du trenger bare å stå i ro.

Vi trenger virkelig å lære oss dette med å ta vekk hendene våre fra "arken av Guds nærvær". Husker du hva som skjedde med Uzzah da han forsøkte å holde arken i ro mens den ble fraktet til Jerusalem? Han døde da han rørte ved den. (1. Krønikebok 13:9). Vi ønsker å hjelpe Gud på veien gjennom våre ynkelige forsøk på å bidra, men Gud trenger ikke vår hjelp. Han ønsker bare at vi skal stole fullstendig på Ham.

På tross av at han hadde mye tro så trodde ikke Abraham at Gud kunne gjøre slik at Sara ble gravid, så Abraham tenkte at han skulle hjelpe Gud gjennom å ha sex med Hagar. Og bare se hva som skjedde! Vi lider fremdeles på grunn av konsekvensene av det han gjorde gjennom konflikten mellom araberne og jødene.

Jeg husker at jeg gikk gjennom en vanskelig tid da jeg var yngre. Jeg slet med tanker rundt ekteskap, familie og fremtiden. Jeg husker at jeg ropte ut til Herren der jeg gikk i de vakre fjellene i Yorkshire. Jeg husker at jeg hørte en liten stemme på innsiden som sa: "Stå i ro og vent på frelsen fra din Gud."

Akkurat når tiden var inne for det så ledet Gud meg til frodige, grønne enger, og det har Han gjort helt siden den gang. Jeg har opplevd mirakelet i Guds perfekte timing. Mirakelet kommer aldri for tidlig eller for sent - noe jeg ofte oppdager når jeg ser tilbake på ting. Og jeg har oppdaget at musikk ofte spiller en rolle i dette. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men kanskje det er fordi jeg elsker å synge og lovprise Gud at Han taler til meg gjennom sanger.

Det var en periode i mitt liv da jeg slet med utfordringer knyttet til produksjonen av et evangelistisk blad som het New Life. Jeg satt og bekymret meg i bilen på vei til kontoret da jeg hørte på sangen "Memory" av Andrew Lloyd-Webber. Teksten i denne sangen strømmet ut fra høytalerene og de beroliget min sjel på en måte som jeg aldri kommer til å glemme.

Ved en annen anledning så skrev jeg om mine opplevelser i Israel i boken min "Peace in Jerusalem" (Fred i Jerusalem). Da kom jeg til å tenke på hvor godt det var å lytte til en mann utenfor Zion Square som sang Leonard Cohens hit "Hallelujah". Og i det samme øyeblikket så begynte CD-spilleren å spille den samme sangen. Jeg hadde helt glemt at denne sangen også var på dette albumet.

Et tredje eksempel på dette er hentet fra en litt nyere periode i mitt liv hvor jeg opplevde vanskeligheter. Jeg skrev en artikkel som het "Manna fra himmelen" for en internettside, og jeg var ikke sikker på at det jeg gjorde var rett. Men i det jeg skulle til å skrive ordene "manna fra himmelen" så begynte en stemme på radioen å synge "manna fra himmelen, manna fra himmelen, gi meg å spise nå og til evig tid."

Det var selvsagt refrenget i den kjente salmen "Guide me O thou great Jehovah." Jeg ble i fyr og flamme! Timingen kunne ikke vært mer perfekt, og det er poenget: Du vet at det er Gud når du ikke har manipulert noe.

Men selv når Han har ledet oss gjennom Rødehavet og trygt over på den andre siden og vi ser fiendene våre i det de drukner, så er ikke veien til Kanaan kort. Men det er i løpet av de årene vi vandret i villmarken at vi lærer oss å stole på Gud som gir oss manna fra himmelen og vann fra steiner.

I dag er Israel i Det lovede land, og de burde være trygge. Men de er fremdeles omringet på alle sider. Jødenes lengsel og håp om et trygt sted hvor de endelig kan hvile har på en vakker måte kommet til uttrykk gjennom flotte låtskrivere og musikere. Sanger som "Somewhere Over The Rainbow" fra filmen Trollmannen fra Oz, og sangen "You’ve got to be taught to hate" fra "West Side Story".

Nok en gang er jødene fanget, og de har ingen steder å gå, unntatt til Gud.

Lammet som jødene slaktet da de var slaver i Egypt har nå blitt oppfylt gjennom Guds lam som har blitt slaktet for hele verden. "For å få den gleden han hadde i vente, holdt han ut på korset uten å bry seg om skammen, og nå har han satt seg på høyre side av Guds trone." (Hebreerne 12:2)

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.