Det britiske partiet Labour rystet av antisemittisme

2. mai 2016 |  Charles Gardner

Jeg fikk en rar følelse av deja vu da jeg, etter å ha tilbragt store deler av ettermiddagen på å gjøre research om livet til Theodor Herzl, hørte på nyhetene at det hadde brutt ut politisk bråk rundt temaet antisemittisme.

Jeg hadde akkurat vært vitne til filmscener av de sjokkerende, rasistiske hendelsene som gjorde at Herzl døde i en alt for ung alder ettersom han lovet å gjøre noe med dette.

Men selv nå, 120 år etter hans arbeid med å opprette et jødisk hjem startet, så eksisterer antisemittisme nok en gang i Europas korridorer.

Partiet Labour, opposisjonspartiet i England som ofte har fått mye støtte fra landets jøder, jobber med å hente seg inn etter sjokkbølgene som ble skapt da noen av partiets ledere uttrykte anti-jødiske holdninger.

Først fikk vi høre at en gruppeleder fra Labour på Oxford University hadde trukket seg etter å ha fått nok av de antisemittiske holdningene til hans kolleger. Deretter fikk vi høre om en ung rådgiver i Labour som hadde blitt tvunget til å trekke seg etter at det kom fram at hun hadde skrevet at "Hitler er den beste mannen i verdenshistorien" på Twitter.

Og nå tar den tidligere borgermesteren i London, Ken Livingstone, til radiobølgene for å forsvare et parlamentsmedlem fra Labour som har blitt suspendert på samme grunnlag.

Livingstone har fått svært mye kritikk etter å ha påstått at Hitler var en sionist som i 1932 mente at jødene burde flytte til Israel. Kritikken kommer ikke bare fra hans partimotstandere, men også fra mennesker i hans eget parti. Et eksempel på dette er John Mann som konfronterte Livingstone på gaten og kalte ham en "forferdelig, løgnaktig rasist".

Om lag 30 parlamentsmedlemmer fra Labour krevde at Livingstone skulle bli kastet ut av partiet (han har nå blitt suspendert). Det har samtidig vært flere innad i partiet som ønsker å kaste ut John Mann for hans kommentarer til Livingstone.

Labour-mannen Lord Dubs, som selv rømte fra nazistene da han var barn gjennom Storbritannias såkalte Kindertransport, uttrykker "enorm bekymring" over det politiske bråket. "Vi trenger et sterkt lederskap, men dette lederskapet har vært sent ute med å uttale seg om dette bråket rundt antisemittisme", sa han til et britisk nyhetsprogram

Jødiske David Abrahams, som har donert mer enn 650.000 euro til partiet, sier at den nye lederen er nødt til å slå ned på antisemitismen i partiet.

Historikeren Andrew Roberts sier følgende om herr Livingstones uttalelser: "Dette er et eksempel på en grotesk endring av historien. Ideen om at Hitler noen gang ønsket en fullt oppegående jødisk stat i Palestina.... er latterlig."

Herr Corbyn, som blant annet refererer til terrogruppene Hamas og Hizbollah som "venner", nekter for at partiet er i krise.

Det som er ekstra urovekkende med alt dette er at dette ikke er noe som finner sted i et mørk hjørne. Dette foregår i det offentlige rom, i senturm av britisk politikk. Og jeg har en ide om hva som ligger bak det.

Jeg tror at roten til alt dette er den manglende gudsfrykten som finnes i Storbritannia, og spesielt i partiet Labour. Dette er spesielt forferdelig med tanke på at dette partiet ble startet av kristne mennesker som Keir Hardie som var fast bestemt på å la deres kristne tro utgjøre en forskjell i samfunnet gjennom å for eksempel jobbe for en mer rettferdig fordeling av rikdom. Men hva er deres motiv i dag?

Mennesker som ikke frykter Gud er sinte på de som Gud har utvalgt. Det var det som skjedde i Hitlers tilfelle. Det var det som førte til massemord, kaos og sosial uro, men til slutt så endte det med katastrofe og nederlag for diktatoren og hans folk.

Steven Jaffe, en profilert jødisk mann i Storbritannia, rørte ved dette poenget tidligere i år da han sa at Holocaust hadde blitt utløst på grunn av mangel på gudfryktighet og et valg om å snu ryggen til troen.

Han sa at utvandringen fra Egypt umiddelbart hadde blitt etterfulgt av krigen mot Amalek, et folk som ikke hadde noen grunn til å angripe Israel. Det var ikke noe konflikt rundt landområder eller noe annet. De angrep de syke og de eldre, de som var mest sårbare. (5. Mosebok 25:17-18).

"Konflikten med Amalek er ikke over", sa han. Amalek fornektet Gud og Hans makt på samme måte som nazistene gjorde,

Den farlige oppfatningen om at Gud ikke eksisterer leder naturlig nok til ugudelighet. Lovnader om at det aldri mer skal skje et nytt Holocaust er ikke nok. Uten en gjenopprettelse av menneskers tro på Israels Gud så vil det aldri finnes noen garanti for at det ikke vil skje igjen.

Det eneste stedet vi er trygge er i Guds hender. Jeg utforderer og oppfordrer partiet Labour til å gå tilbake til sine kristne og jødiske røtter.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.