Kongen av Togo ønsker at Israel skal anerkjenne at folket i Togo er jøder

16. mai 2016 |  Israel Today Stab

Kong Ayi, kongen i den vest-afrikanske nasjonen Togo, ankom Israel på søndag med en uvanlig forespørsel - han ønsker at den jødiske staten offisielt skal anerkjenne at hans folk er en av Israels tapte stammer.

Kongen, som har blitt godt kjent i det ortodokse jødiske samfunnet, møtte religionsministeren i Israel, David Azulai, som fortalte den afrikanske lederen at sjefsrabbinatet i Israel er nødt til å undersøke hans påstander om at folket i landet er etterkommere fra Israel.

"Mitt ønske er å neste år kunne komme til Klagemuren under feiringen av Løvhyttefesten og rope "Shema Israel", fortalte kongen til sine israelske verter.

I et intervju med den ortodokse israelske nyhetsportalen Kikar Hashabbat forklarte kong Ayi at "en nasjon som ikke anerkjenner Gud eller har en religion er en nasjon som ikke vet hvor den er på vei... Som professor i religion kan jeg fortelle deg at det er ingen religion som står meg nærmere enn jødedommen."

På spørsmål om hvordan han oppdaget sin jødiske arv sa kong Ayi: "Våre lærere i Togo har fortalt oss at vi er jøder. Før Togo ble en republikk så var det et kongerike som var kjent som "Det jødiske kongeriket i Vest-Afrika". Våre forfedre kom til Togo fra Israel for over 2000 år siden."

Kongen la til at folket i landet lenge har overholdt de jødiske lovene i Bibelen slik som kosher, omskjæring på den åttende dag og sabbaten.

Han sa videre at alle kongene og dronningene i Afrika er nødt til å "komme og se hva Israels Gud har gjort."

Som svar til de som er skeptiske til Togos jødiske røtter sa kong Ayi at de som tviler er nødt til å "lese Toraen hvor det står skrevet at Israels tapte stammer er forbi elven Sambation (den legendariske sabbatselven) som Israels ti stammer visstnok skal ha blitt forvist til. I de siste dagene skal alle jødene i verden bli oppdaget og returnere til sitt hjemland..."

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.