Israelsk stolthet?

19. mai 2016 |  Tsvi Sadan

Israels bidrag i forrige ukes Eurovision Song Contest 2016 var en sang fremført av homofile Hovi Star (Chovav Skoltch) og vår lokale TV-vert var Talula Bonet (Tal Kallai) som er drag queen. Dette gjorde mange israelere stolte.

Uansett hvordan man rettferdiggjør LLH (homofile, lesbiske, bifile og transpersoner) så finnes det liten tvil om at den bibelske loven som Israel skal følge er tydelig på at det er strengt forbudt med seksuell aktivitet mellom mennesker av samme kjønn (3. Mosebok 18:20 og 20:13). Med mindre jeg har misforstått så sier loven at dette er like ille, hvis ikke verre, enn utroskap, som er et av De ti budene.

Likevel virker mange israelere stolte over å bryte dette budet. Og selv om det er mye mindre alvorlig så velger i dag mange israelere å la seg tatovere over hele kroppen selv om også dette er å bryte en annen lov (3. Mosebok 19:28).

Dette er bare noen få av eksemplene på det faktum at Israel ikke lenger har respekt for sin religion. Dette er et fenomen som er svært relevant på grunn av den direkte påvirkningen det har på den antisemittiske tidevannsbølgen som i all hovedsak kommer fra vestlige liberalister.

Med få unntak forsøker israelere å rettferdiggjøre Israels eksistens på bakgrunn av at landet er det eneste liberale demokratiet i Midtøsten. Gang på gang kan man høre israelske politikere legge vekt på verdiene i vårt vestlige demokrati mens de toner ned vår identitet som jøder. Ved å gjøre dette sier de den jødiske statens eksistens er basert på sikkerhet og de sekulære verdiene i denne ideologien.

Denne typen argument legger ikke vekt på verdien som ligger i Israel. Dette er en av grunnene til hvorfor så mange liberalister kan si at jøder like godt kan eksistere i et annet land enn akkurat Israel.

I et forsøk på å forstå hatet som så mange venstreorienterte har mot Israel konkluderte David Bernstein med at for liberalister så er den jødiske staten "ingenting annet enn nasjonalisme basert på tåpelig sentimentalitet og rasistiske forestillinger om jødisk overlegenhet."

Selv om denne konklusjonen er riktig og selv om Bernstein ønsker å bekrefte jødenes etnisitet, så våger heller ikke han å snakke om den åndelige betydningen av den jødiske staten. Dermed blir Israels eksistens heller ikke denne gangen forklart i lys av det som faktisk rettferdiggjør landets eksistens.

Men det finnes mennesker, som Israels utdanningsminister Naftali Bennett (Jødiske hjem), som forstår godt at "vår levemåte og våre hellige verdier har fulgt med oss i mange generasjoner. Det å gå på kompromiss med disse verdiene vil lede Israel til fall." For de som tenker på samme måte som Bennett så kan man ikke velge demokratiet over jødedommen.

Bennett talte på den årlige, israelske prisutdelingen som finner sted hvert år på Israels nasjonaldag. I sin tale minnet Bennett oss på at den åndelige verdien av Israel er noe Israel trenger for å kunne overleve og eksistere. "Målet med jødedommens historie er å helbrede en såret verden. I stedet for å lete etter universielle løsninger på jødenes problemer så burde vi finne jødiske løsninger på menneskehetens problemer."

For de som ikke la merke til det så er dette et moderne uttrykk for Jesajas profeti hvor profeten ser på Israel som et sted "hvor loven vil gå ut fra".

Selv om det kan være vanskelig for israelere å forstå så gjør det å være stolt av Israels toleranse ovenfor forskjellige kjønnsuttrykk og ulik seksuell oppførsel alt annet enn rettferdiggjøre Israels eksistens.

Det samme kan man si om det å rettferdiggjøre Israels eksistens på bakgrunn av sikkerhetsmessige årsaker. I dag er det faktisk eksistensen av en israelsk stat som utgjøre den største trusselen for jødene.

Når det gjelder Israels profetiske kall så er dette noe som må være basert på både jødedommen og demokrati. Hvis ikke kommer staten til å gå til grunne. Det vil være riktig å si at et økende antall israelere begynner å innse at det å gi avkall på sin meningsfylte, jødiske identitet ikke lenger er et godt alternativ.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.