Skyting fra innsiden

23. mai 2016 |  Tsvi Sadan

Nedturen til den nylig avgåtte forsvarsministeren Moshe (Boogie) Ya'alon begynte allerede da han var for tidlig ute med å fordømme Elor Azaria, den israelske soldaten som skjøt og drepte en skadet terrorist. Nedturen endte med det som så ut som hans godkjenning av sammenligningen som nestlederen for Den israelske hæren kom med hvor han sammenlignet enkelte høyreorienterte israelere med Nazi-Tyskland.

Ideen om at høyresiden i Israel er på vei til å bevege seg i samme retning som nazismen blir nå også støttet av at den tidligere israelske statsministeren Ehud Barak som sa til Channel 10 under fredagens TV-sending at "regjeringen i Israel er påvirket av fascismen... Sionisme og hint av fascisme kan ikke eksisterer sammen."

Barak pekte på situasjonen i Europa før Andre verdenskrig for å poengtere at de vestlige demokratiene er sårbare for fascismen.

Dette er et annet tilfelle hvor en viktig person i Israel gjør det liberale demokratiet om til et spørsmål om moral i stedet for å bare la det være et politisk system. Det er tydelig at dette er et forsøk på å skape et moralsk skille mellom lysets sønner (de liberale) og de som lar mørkets skygger herske blant dem (de konservative).

Enda verre er mangelen på forståelse for at påstanden om fascisme blant Israels konservative sionister er et tveegget sverd ettersom et av kjennetegnene ved fascismen er tanken om etnisk overlegenhet. Ettersom Israel er en jødisk stat så vil beskyldninger om fascisme uten tvil føre til at de som mener at sionister er fascister få ytterligere blod på tann.

Mange håper at det ikke var denne konklusjonen som Barak ønsket å formidle. George Orwell har sagt: "Det kan hende at Barak kun benyttet f-ordet for å ærekrenke sine politiske motstandere."

Men dette kan vel heller ikke være noen trøst ettersom det er vanskelig å trekke tilbake påstander om fascisme når ordet først har blitt sagt. Dessverre er Barak derfor det seneste eksempelet på hvordan mennesker som har samme interesse kan skade hverandre. Man kan derfor si at det i Israel for tiden pågår skyting fra innsiden.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.