Palestinerne avviser fredsamtaler og vil ha alt servert på sølvfat

27. mai 2016 |  Israel Today Stab

Denne uken har det palestinske lederskapet signalisert at de fremdeles interessert i hva de kan få ut av land-for-fredavtalen, men at de ikke ønsker å diskutere med den israelske regjeringen.

Denne staheten ble enda tydeligere da Frankrikes statsminister Manuel Valls var på en tre dager lang diplomatreise i regionen.

Valls presenterte Frankrikes fredsforslag for Israels statsminister Benjamin Netanyahu, men Netanyahu avviste dette forslaget.

Netanyahu sa at han var bekymret for forutsetningene og tidsfristene for avtalen som ville gjøre det mulig for palestinerne å nok en gang unngå å delta i noen meningsfylte diskusjoner, men at de likevel ville få det de ønsket ut av prosessen.

I stedet annonserte Netanyahu at han var klar for å umiddelbart delta i bilaterale forhandlinger med den palestinske lederen Mahmoud Abbas i Paris under regi av Frankrike.

"Jeg står klar til å avlyse timeplanen min og fly til Paris i morgen", sa Netanyahu.

Men det palestinske lederskapet var ikke interessert i å faktisk kommunisere. "Direkte samtaler og forhandlinger med Netanyahu har i fortiden vist seg å være nytteløse. Hvorfor skal vi gjenta de samme feilene?" sa Jamal Dajani, kommunikasjonsdirektør for palestinernes statsminister Rami Hamdallah.

Hamdallah ønsket velkommen det franske forslaget om en fredssamling i Paris så lenge "staten Palestina" blir anerkjent og så lenge de ikke trengte å diskutere det faktiske utfallet.

Israelske medier rapporterte denne uken at Egypts president Abdel Fattah el-Sissi også jobber med å føre israelerne og palestinerne sammen for et felles toppmøte i Kairo i "den nærmeste fremtiden".

Enkelte mener at egypterne kanskje vil ha større suksess i fredssamtalene ettersom folket i landet har mye til felles med palestinere, men at landet også har mange av de samme sikkerhetsinteressene som Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.