"Demokratiets voktere" vil ha opprør i Israel

1. juni 2016 |  Tsvi Sadan

På minnedagen for Holocaust sa nestkommanderende i Den israelske hæren, general Yair Golan, at "hvis det er en ting som skremmer meg når jeg tenker tilbake på Holocaust, så er det dette å se tilbake på de forferdelige prosessene som fant sted på ulike steder i Europa, spesielt i Tyskland for 70, 80 og 90 år siden, og se bevis på de samme tingene skjer i dag i 2016.

Denne uttalelsen, og støtten som Golan fikk fra Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon, har ikke bare ført til at Ya'alon har trukket seg fra sin stilling, men også ført til at en kampanje ble startet. En kampanje som har som mål å ramme regjeringen.

De som står i spissen for denne kampanjen er journalistene Nahum Barnea fra Yediot Aharonot og Zvi Bar'el fra Haaretz. Ikke overraskende er det venstreorienterte personer som leker med denne farlige ideen og som roper på farene ved demokratiet i Israel basert på den politiske uroen som har preget høyresiden den siste tiden.

Logikken bak denne nye fantasien er å få en slutt på demokratiet for å redde demokratiet.

Det som er interessant er at utfallet av dette oppstyret er at Det israelske forsvaret, som venstresiden frem til nå har sett på som et krimielt verktøy som høyresiden har brukt for å ivareta "okkupasjonen", over natten har blitt en kjæledegge blant de venstreorienterte som mener at den nylig avgåtte forsvarsministeren nå har gått over til deres side.

I sin artikkel tidligere denne måneden var Zvi Bar'el den som var først ute med å snakke om "behovet" for en revolusjon.

Bar'el forstår godt at han taper den ideologiske kampen mot høyresiden (fascistene). "Forverringen av tilstanden blant partiene på høyresiden må stanses", sier han, men hvordan? Ettersom demokratiet ikke kan stanse majoriteten av Israels befolkning fra å bli mer tradisjonelle, så må det bli hærens jobb å få en slutt på det.

"For å starte en revolusjon så er ikke hæren nødt til å angripe Knesset, statsministerens kontor eller TV-selskaper", skriver Bar'el. "Hæren... er nødt til å avgjøre hva som utgjør en større trussel mot Israels eksistens og sikkerhet." Ifølge Bar'el er det ikke Iran, antisemittisme eller palestinerne som utgjør den største trusselen mot Israel. Den største trusselen som Israel står ovenfor er Netanyahu som ikke under noen omstendigheter ønsker å akseptere Haaretz visjon som ikke er spesielt annerledes enn visjonen til palestinernes leder Mahmoud Abbas.

Ifølge dette interessante synet på demokratiet så er resten av partiene og befolkningens ansvar å gjøre opprør mot den folkevalgte regjeringen og i stedet innsette en ny regjering som passer bedre med Bar'els preferanser, sånn som Meretz, som på sitt beste hadde en oppsluting på sørgelige seks prosent.

Etter å ha sagt at det opp til hæren å velge når man skal gjøre opprør mot regjeringen, så motsier Bar'el seg selv og sier: "Revolusjon betyr slutten på hele demokratiet." Man kan begynne å spekulere i at han skrev denne setningen for å unngå å bli anklager for å komme med oppfordringer til mytteri, som kan resultere i fem år i fengsel.

Ettersom ingen hadde kommet med noe motsvar til Bar'els oppfordring til mytteri skrev Nahum Barnea en artikkel to dager senere hvor han oppfordrer til en mildere form for opprør som ikke inkluderer stridsvogner eller våpen eller døde kropper på gatene. I stedet for vold ser Barnea for seg en utvelgelsesprosess hvor kun de offisererne og lederne som deler hans verdenssyn hadde vært kvalifisert til å inneha topposisjoner. Barneas største frykt er verken høyresiden eller venstresiden. Han er mest redd for Gud, eller for å være mer presis; de gudfryktige jødene.

Barnea ble forskrekket da kommandant Ofer Winter våget å oppmuntre sine soldater med ord fra de hellige skriftene før de gikk inn i kamp under Gaza-krigen i 2014. "Winter ble forvirret", skriver Barnea. "Han forsto ikke hvem som sendte ham eller hvem som ga ham ordre." Barnea ønsker å forhindre at gudfryktige jøder, som søker Gud om hjelp før de går inn i krig, skal kunne nå toppen.

Barnes skjelver av frykt over tanken på at "ti år frem i tid kan det hende at alle lederne i hæren tenker på samme måte som kommandant Winter." Barnea foreslår at det blir tatt "preventive steg" for å garantere at Israel kun velger ledere som mener det samme som ham.

Josef Stalin lærte på den tøffe måten hvor forferdelig det går når en kommissær leder en hær. Men Barneas frykt for Gud gjør at det er verdt å ta den risikoen.

Barnea og resten av venstresiden har gitt opp håpet om å bli gjenvalgt. "Venstresiden er ikke lenger aktiv. Kanskje den til og med er dø", jamrer Barnea, hvilket er grunnen til at "det ikke har noe annet valg enn å legge sine bekymringer på kommandantene for hæren."

Bar'el og Barnes fantaserer. Deres frykt for Gud har blitt så akutt at de nå søker tilflukt og hjelp i leiren til deres motstandere. Likevel er sjansen for at Det israelske forsvaret kommer til å redde venstresiden like realistisk som det å forvente at Barnea kommer til å sette sin lit til Han som reddet Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.