Guvernøren i New York kutter samarbeidet med BDS-sympatisører

6. juni 2016 |  Israel Today Stab

Guvernøren i New York, Andrew M. Cuomo, beordret søndag alle etater som han har kontroll over om å kvitte seg med selskaper og organisasjoner som støtter palestinernes sak og oppfører til boikott av Israel.

Herr Cuomo kom med denne uttalelsen i en tale ved Harvard Club på Manhatten foran et publikum som blant annet besto av lokale, jødiske ledere og lovgivere. Han beskrev BDS-bevegelsen som et "økonomisk angrep" på Israel. "Vi kan ikke tillate at det skjer" sa guvernøren, og la til: "Hvis du boikotter Israel så boikotter New York deg!"

Den siste tiden har flere delstater i USA besluttet å støtte Israel og jobbet for å hindre deres lokale regjeringer og samarbeidspartnere i å forhandle med selskaper eller individer som støtter en slik boikott.

Herr Cuomo er demokrat og står på venstresiden av amerikansk politikk. På søndag flekset han sin politiske makt da han sa at han ønsket at "umiddelbar handling" når det kom til BDS-bevegelsen. Han oppfordret også andre guvernører til å gjøre det samme.

Herr Cuomo signerte en sjefsordre før han marsjerte i paraden "Celebrate Israel" i New York.

BDS-bevegelsen, som ble startet i 2005, har blitt et vedvarende problem ved blant annet mange amerikanske universiteter. Organisasjonens støttespillere og sympatisører sier at kampanjen har som mål å presse Israel økonomisk på bakgrunn av landets behandling av palestinere og for å styrke palestinernes sjanser til å få sin egen stat. Motstandere av organisasjonen sier at gruppen egentlig drives på bakgrunn av antisemittisme og et ønske om å skade eller til og med ødelegge Israel.

Omar Barghouti, grunnlegger av BDS-bevegelsen, sier at han ikke blir overrasket over hva delstater som New York har besluttet å gjøre, og at han ser på dette som Israels forsøk på å drive "juridisk krigføring mot BDS."

En av guvernør Cuomos rådgivere, Alphonso David, sa i et intervju at delstatens beslutning om å vise støtte til Israel på denne måten var ment å sende en klar beskjed om at "BDS-bevegelsen er elendig." Han la til guvernørens ordre er ment å vise at bevegelsens meninger og holdninger er noe som "delstaten New York aviser på det sterkest", som det heter i orderen.

I ordren står det at herr Cuomo ber kommisjonæren for kontoret for generelle tjenester om å i løpet av de seks neste månedene komme opp med en liste over selskaper og grupper som er involvert i noen form for arbeid som har å gjøre med "boikott eller sanksjoner mot Israel, enten direkte eller gjennom en tredjepart."

Så snart prosessen med å finne disse selskapene er fullført, så vil alle byråer, departementer, offentlige styrer, kommisjoner eller bedrifter som styres av staten bli bedt om å kvitte seg med deres samarbeid med disse organisasjonene.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.