Når loven bestemmer

8. juni 2016 |  Tsvi Sadan

Det hele begynte da et lite nyhetsinnslag på TV-kanalen Channel 10 rapporterte om Yehuda Yitzhak HaIsraeli, en kritisk skadet soldat ikke fikk lov til å reise hjem igjen. Den offisielle årsaken til dette er at huset han bor i er en del av en bosetting. Halsraelis foreldre ønsket å bygge et ekstra rom som var spesielt designet for å imøtekomme sønnens funksjonshemninger, men ettersom Israel har innført et byggeforbud i alle "okkuperte områder" så kan ikke Halsraeli reise hjem til Ofra.

Vanligvis er det forsvarsdepartementets jobb å gi de nødvendige tillatelsene og dekke alle kostnadene, men i dette tilfelle ble familien nektet både byggetillatelse og penger. Noen få timer senere ble saken plukket opp av sosiale medier-aktivistene Sara Haetzni-Cohen og Avihai Shorshan. I en post fra 2. juni kalte Shorshan hendelsen for "avskyelig". Han skrev at ettersom Israel ikke er villig til å hjelpe så må "vi som befolkning ikke tillate at politiske eller rettslige problemer hindrer Yehuda i å få komme hjem."

Shorshan, Haetzni-Cohen, Meir Layosh og Reuven Lorenzi startet pengeinnsamlingsprosjektet "Hjelp Yehuda hjem". Målet var kun å samle inn halvparten av beløpet som trengtes for å finansiere byggeprosjektet, nemlig 1,2 millioner shekel. Men responsen fra folk har vært overveldende. Kun fem timer etter at prosjektet ble lansert hadde det blitt samlet inn 158,466 NIS og dagen etter var beløpet 1,194,199 NIS. På søndag var det samlet inn 1,4 millioner shekel. Dette viser hvilken kjærlighet det israelske folk har for en skadet soldat. Samtidig er det også en protest mot regjeringen.

Folkets støtte til Yehuda har likevel ikke endret forsvarets holdning i saken. På Army Radio kom forsvaret med følgende uttalelse: "Forsvarsdepartementet har hjulpet familien på alle tenkelige måter. Avgjørelsen om hvorvidt Yehuda skal motta finansiell hjelp fra forsvaret har blitt forsinket." Som en respons på dette skrev Shorshan følgende: "Staten klarer å få hjem en POW i bytte mot 1000 terrorister, men klarer ikke å hjelpe en skadet soldat med å komme seg fra sykehuset Sheba og hjem igjen? Dette kommer ikke til å bli glemt på lenge." Tillatelse eller ikke, et videoklipp viser at påbyggingen ved familiens hjem har begynt.

Den massive støtten har irritert The Daily HaAretz - Rogel Alper - svært kraftig. Tittelen på kronikken hans som handler om denne hendelsen heter: "Pengeinnsamling for en skadet soldat - fascisme på sitt beste".

Rogel rettferdiggjør sin oppfatning gjennom å forklare at "en liten gruppe borgere har bestemt hvem som er statsborger, og ifølge deres målestokk, så er ikke jeg statsborger." Han pekte også på at denne typen innsamlingsprosjekt setter medfølelse høyere enn loven. Rogels meninger har ført til sinne blant mange israelere.

Det er denne formen for inhuman formalisme som Shorshan og hans meningsfeller protesterte mot. "Det finnes tilfeller hvor det å få noen raskt til sykehuset betyr at man må kjøre på rødt lys", sa han om formalistene som skjuler sine politiske syn bak en falsk bekymring for det rettslige.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.