Hvor effektivt har BDS sitt arbeid mot Israel vært?

8. juni 2016 |  Brian Schrauger

Økonomiske investeringer fra utlandet strømmer til Israel og har ført til en rekordhøy inntekt på 285.12 milliarder dollar i fjor. Bloomberg News rapporterte i forrige uke at dette nesten er en tredobling av landets inntekt i 2005. Og selv om Israels økonomi har opplevd en liten nedgang i det siste er den fremdeles mye sterkere enn økonomien til USA og mange andre vestlige land. Israelske selskaper, spesielt høyteknologiske oppstartsbedrifter, har også blitt veldig attraktive mål for utenlandske investorer.

Bloomberg-rapporten består også av en analyse som ble skrevet av David Rosenberg for The Wall Street Journal for to år siden. Rosenberg er økonomisk redatør i den israelske dagsavisen Haaretz.

Fakta er at etter nesten ti år med arbeid for å få verden til å boikotte Israel, så har BDS-bevegelsen ikke hatt noen økonomisk påvirkning på Israel. Det eneste bevegelsen har oppnådd er å få noen popstjerner til å avlyse sine opptredener i Israel, samt fått støtteerklæringer fra studentorganisasjoner, enkelte dagligvarebutikker og noen venstreorienterte menigheter.

Dette er langt fra målet deres om å isolere den jødiske staten. I stedet når israelsk eksport nye høyder og rekorder og tiltrekker seg faktisk milliarder av dollar i utenlandske investeringer.

I ukene hvor Israel visstnok befant seg under en enorm boikott fra det internasjonale samfunnet, så gikk japanske Rakuten med på å kjøpe oppstartbedriften Viber for 900 millioner dollar og irske Covidien kjøpte israelske Given Imaging for 860 millioner dollar. På samme tid var Kinas Bright Food i samtaler med Israel om å kjøpe Israels største matprodusent Tnuva. Samtidig annonserte IBM, Lockheed-Martin og ERM at de har planer om å forsknings- og utviklingssentre i Israel. Den jødiske staten ble også det første ikke-europeiske medlemmet av atomforskningskonsortiumet CERN og fikk også status som observatør i Stillehavsalliansen.

En gruppe internasjonale firmaer, som blant annet besto av selskapene , IBM, GE, Tyco, GM, Singtel, PayPal, Yahoo, ProSieben og Kimberly-Clark, kom til Tel Aviv i slutten av 2015 for å finne oppstartsbedrifter som de kunne investere i.

BDS-bevegelsen forsøker å undergrave og isolere Israel i et forsøk på å fremme palestinske interesser, og mange av bevegelsens ledere har åpenlyst sagt at de drømmer om Israels ødeleggelse. En av grunnleggerne for BDS, Omar Barghouti, er en motstander av tostatsløsningen. Han sa i 2014 at palestinerne har rett til å "motsette seg Israel, også ved bruk av vold", mens den ledende aktivisten As’ad Abu Khalil i 2012 sa at: "Det virkelige målet til BDS er å ødelegge staten Israel."

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.