Glem blodflekkene, men husk de avdøde

14. juni 2016 |  Tsvi Sadan

Tre observasjoner:

Statsminister Benjamin Netanyahu refererte til forrige ukes skyteepisode i Tel Aviv, hvor fire mennesker ble drept kun noen meter fra Det israelske forsvarets hovedkvarter, som "et kaldblodig drap utført av fryktelige terrorister."

Ordene "et kaldblodig drap" passer til en beskrivelse av et åsted for en kriminell handling. Netanyahu snublet ikke i ordene da han sa dette. Han mente å bruke disse ordene for å beskrive hendelsen. Det å definere et terrorangrep som en krigshandling innebærer at Israel indirekte sier at de palestinske myndighetene har sin egen stat. Det er derfor palestinske terrorister som sitter fengslet i Israel ikke er krigsfanger. Rapportene om at politimennene nølte med å ta livet av de to terroristene viser at det hersker forvirring rundt hvilken lov politiet skal opererer ut fra når det kommer til palestinere og at de ikke vet hvordan de skal handle, spesielt når israelere som har tatt livet av terrorister blir gransket av myndighetene. Israels tilbakeholdenhet når det kommer til å definere palestinsk terrorisme for hva det er, nemlig krigshandlinger, tvinger Israel som land til å opptre med ubesluttsomhet. Det er derfor det er vanskelig å ta Netanyahu på ordet når han sier "vi skal bekjempe terrorisme på en bestemt og intelligent måte."

I en samtale med Army Radio morgenen etter terrorangrepet uttrykte Tel Avivs ordfører Ron Huldai en form for skuffelse over at ikke flere israelere ble drept.

"49 år med okkupasjon" har ikke lært israelere noen verdens ting. Den sympatiske journalisten spurte Huldai om "bare en enorm tragedie av ukjent skala" ville få israelere til å stemme på venstresiden. Da svarte Huldai bestemt: "Det er dessverre realiteten." Huldai tror at den forandringen han ønsker seg kun kan komme gjennom ydmykelse og nederlag. Og fire døde mennesker er ikke nok til å skape den forandringen som vil få Israel til å trekke seg tilbake til "melk og honning"-grensene fra 1948.

Som tilfelle er i alle blodige terrorangrep så gjør de israelske myndighetene sitt ytterste for å fjerne sporene av terroren så fort som mulig.

Kodeordet "la oss gå tilbake til det vanlige" betyr at uansett hvor blodige ting har vært så er israelere ment å returnerer til sitt vanlige liv med en eneste gang. Våre ledere tror at ved å gjøre dette så viser vi terroristene at vi ikke er redde. Ikke bare er denne tanken tøv, men den kan til og med være skadelig. Å fjerne blodflekkene og reparerer veggene før neste arbeidsdag oppmuntrer folk til å glemme det som skjedde og være likegyldige til det i stedet for at det får skape et ønske i folket om å stå fast på sitt og kjempe i mot. De som besøker markedet Sarona i Tel Aviv de kommende dagene burde få mulighet til å se og lukte denne tragedien som ble utført av et folk som feirer hver gang en jøde dør.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.