Rovfugler og sabbaten

20. juni 2016 |  Charles Gardner

Som jeg har fortalt dere i mine tidligere artikler lærte jeg mye gjennom mine observasjoner av naturen og Guds utrolige skaperverk mens jeg var på ferie i vakre Yorkshire Dales.

Jeg ble spesielt imponert over det jeg lærte om rovfugler fra fugleeksperter. Noe av det viktigste jeg lærte var at rovfugler ikke bare flyr fordi det er gøy, hvilket jeg trodde var tilfelle. De flyr for å finne mat! De bruker faktisk mye tid på å spare energien sin slik at de ikke kaster den bort på ingenting, men slik at den heller brukes på viktige ting som det å være på utkikk etter mat.

Energien fuglene bruker på å lete etter mat fikk de selvsagt gjennom tidligere letinger etter mat som var suksessfulle. Denne disiplinære livsstilen gjør det ikke mulig for dem å småspise mens de er på jobb. Maten som rovfuglene samler inn gjennom jakten lagres på et spesielt sted og blir spist senere når fuglen er trygg og kan nyte maten sin i fred og ro.

Hvis fuglen småspiser underveis i jakten resulterer det i at fuglen ikke lenger er årvåken. Vi gjør et stor nummer ut av det å drikke alkohol og kjøre bil, men hva med de som spiser et stort og tungt måltid og deretter setter seg i bilen? De kan også sovne bak rattet.

Spørsmål: Legger vi all vår energi i søken etter åndelig mat og reserverer vi vår årvåkenhet til å søke Guds nærvær og lytte etter Hans stemme? Når er den beste tiden til å lese Bibelen, be og grunne på Hans ord? Dette må ikke bli ting vi bare setter av tid til under sabbaten. Guds ord er som frisk manna som kommer fra himmelen og som er ny hver eneste dag. Gud sørger for oss slik Han sørger for fuglene under himmelen. (Matteus 6:26)

Er vår søken etter manna fra himmelen drivkraften for våre liv og det vi er avhengige av for å bli modne og få den styrken vi trenger for å kjempe livets kamp og jage vekk frykten? Gjør vi dette samtidig som vi nyter fullheten av det livet som Gud har lovet til de som følger Ham? (Johannes 10:10)

En fugleekspert som har spesialisert seg på falker forklarte viktigheten av en perfekt vekt og balanse. Det var utrolig å lære at idealvekten til denne fulgen, som er i stand til å fly opptil 480 kilometer i timen, er 900 gram. Hvis fuglen er for lett så vil den dø, og hvis fuglen er for tung så klarer den ikke å fly. Og hvis fuglen ikke klarer å fly så vil den også dø for da vil den ikke klare å finne mat.

Vi burde også hele tiden være på leting etter ny mat mens vi samtidig lever på næringen vi allerede har. Vi burde konsekvent jobbe med å bygge på vår sunne diett.

Vi er ikke ment å lagre mat med unntak av tilfeller hvor vi venter at det vil komme hungersnød. Vi trenger hele tiden ny og fersk manna.

Vi burde også forbli like lette som disse fuglene og ikke la oss bli tynget ned av denne verdens sorger og bekymringer. (Hebreerne 12:1)

Til sist må vi huske på at disse fuglene sparer energien sin til den aller viktigste oppgaven - det å finne mat. Det betyr at de må hvile masse før de kan gå på jobb! Vi mennesker pleier å gjøre dette i feil rekkefølge. Vi ser på hvile og helligdager som en belønning for vårt harde arbeid. Men rovfuglene hviler for å bli klare til å jobbe.

En av grunnene til at jødene gjør det så bra i arbeidslivet er fordi vi alle holder sabbaten. Hviledagen er en av Guds aller viktigste bud. Sabbaten ble laget for menneske, ikke motsatt. (Markus 2:27). Det er til vårt eget beste - både fysisk og åndelig. Det er helt grunnleggende for at vi skal kunne hente ny styrke.

Gud refser sitt folk når Han sier: "I stillhet og tillit skal deres styrke være. Men dere ville ikke." (Jesaja 30:15)

Men de som venter på Herren får ny kraft, de løfter vingene som ørnen, de løper og blir ikke slitne, de går og blir ikke trette." (Jesaja 40:31)

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.