Er Netanyahu mer venstreorientert enn venstresiden?

28. juni 2016 |  Ryan Jones

På søndag måtte statsminister Benjamin Netanyahu tåle mye kritikk fra så og si alle de politiske partiene i Israel for å ha gått lengre enn selv det de mest liberale var villige til å gå i når det gjaldt å komme til enighet med Tyrkia.

Etter år med et anstrengt forhold annonserte Netanyahu at han hadde klart å komme til enighet med Ankara, men det var mange som mente at prisen å betale var for høy.

Israel og Tyrkia hadde tidligere vært nære samarbeidspartnere.

Men i 2010 forsøkte en flåte ledet av det tyrkiske Mavi Marmara å bryte det FN hadde konkludert med at var en lovlig sjøblokade av den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

En israelsk marineflåte stormet den tyrkiske flåten (en handling som senere viste seg å være lovlig etter internasjonal lov). På flåten fant de israelske marinesoldatene bevæpnede soldater i stedet for aktivister. Et stort antall av de israelske marinesoldatene ble skadet og kidnappet.

Til slutt svarte israelerne med våpen og tok livet av ni tyrkiske statsborgere.

Tyrkias stadig mer islamistiske leder, Recep Tayyip Erdogan, benyttet muligheten til å score noen poeng blant den muslimske verden ved å beskylde Israel for piratvirksomhet. Han utviklet en fiendtlig holdning mot den jødiske staten.

Ifølge den nye enighetsavtalen som ble offentliggjort på søndag har Netanyahu gått med på kravet om at Israel må betale 20 millioner dollar i kompensasjon til familiene av "ofrene" som ble drept om bord Mavi Marmara.

Tyrkia på sin side har gått med på å forhandle med Hamas for å få frigi kroppene til to israelske soldater som ble drept under den forrige krigen på Gaza.

Opposisjonslederen Isaac Herzog sa at "det å gjenopprette forholdet med Tyrkia er viktig... men det å kompensere tykere for at israelske soldater var nødt til å forsvare seg er uforståelig."

Lederen for Sionistunionen Erel Margalit skrev følgende på Facebook: "Nok en gang tar Netanyahu halen mellom beina når det kommer til Hamas. Dette skader israelske soldater og familiene til de savnede soldatene. Nok en gang styrker Netanyahu de radikale og svekker Israel."

Den tidligere stjernen i Likud, Gideon Sa’ar, som har forsøkt å få Netanyahus eget parti til å vende seg mot ham som statsminister kalte avtalen: "en nasjonal flause og en invitasjon til andre som hater Israel."

Den radikale, arabiske politikeren Hanin Zoabi mente at det at Netanyahu gikk med på denne avtalen viste at han innrømmet at det hele var Israels feil.

Tyrkiske myndigheter hyller avtalen som en stor diplomatisk seier over Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.