Palestinapostens overraskende forvandling

28. juni 2016 |  Tsvi Sadan

I forrige uke møtte den palestinske lederen Mahmoud Abbas Saudi-Arabias konge Salman bin Abdulaziz al-Saud i Jeddah. I en utveksling av gaver som er en del av den diplomatiske protokollen ga Abbas den saudiarabiske monarken en innrammet kopi av den gamle dagsavisen Palestinaposten.

Dette var en pinlig affære selv til Abbas å være.

Palestinaposten ble startet i 1925 og var også kjent som The Palestine Bulletin. Avisen ble startet av Jacob Landau som også var grunnlegger av Det palestinske telegrafbyrået.

På denne tiden var bruken av ordet Palestina enkel og grei - alle visste at Palestina var en jødisk enhet. For eksempel var overskriften på en artikkel i den jødisk-eide ukeavisen The Sentinel i Chicago i 1919 følgende: "Glede over nyheten om opprettelsen av Palestina." Videre i artikkelen står det at det israelske folk gleder seg over "etableringen av en selvstendig jødisk stat i Palestina."

1. februar 1948 ble det sprengt en bombe foran kontorene til Palestinaposten. Trykkpressen ble ødelagt og tre mennesker mistet livet. Den palestinsk-arabiske lederen Abd al-Qadir al-Husayni, som ble drept i det kjente slaget om Qastal, tok på seg ansvaret for angrepet.

Palestinaposten opererte under dette navnet fra 1935 til 1950. Det var kun to år etter opprettelsen av staten Israel at avisen endret navn fra Palestinapoten til Jerusalemposten (The Jerusalem Post).

Benjamin Netanyahu oppdaget fadesen og skrev følgende på Facebook:

Denne uken ga Mahmoud Abbas kongen av Saudi-Arabia en kopi av Palestinaposten som gave. Abbas var tydeligvis ikke klar over at Palestinaposten var en sionistavis som endret navn til Jerusalemposten og som fremdeles er i drift i dag i vår hovedstad Jerusalem."

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.