"Det falt meg aldri inn å forlate passasjerene mine" - Flykaptein Michel Bacos

28. juni 2016 |  Israel Today Stab

27. juni 1976 endte flyet Air France Airbus A300 139 med 248 passasjerer og 12 kaninansatte opp på en flyplass i Entebbe i Uganda i stedet for i Paris. Flyet hadde blitt kapret av pro-palestinske terrorister. Flyets kaptein Michel Bacos befant seg i et moralsk dilemma og det sto mellom liv og død .

I dag er Bacos 92 år, men han husker fremdeles svært godt den spesielle hendelsen og det er spesielt en ting som har brent seg fast i minnet hans. Det var det øyeblikket to palestinske og to tyske kaprere delte flyets passasjerer inn i to grupper: Israelske statsborgere og jøder på en side og ikke-jøder på den andre siden.

Det var i dette øyeblikket at en Holocaust-overlevede blant gislene viste frem nummeret hun hadde tatovert på armen og sa til en av de tyske kaprerne: "Dere behandler oss akkurat som nazistene gjorde." Den tyske terroristen responderte med at han ikke var nazist men en idealist som var i mot et imperialistisk Israel som gikk til krig mot alle landets naboer.

"Jeg visste nøyaktig hva fascismen handlet om og hva separasjon betydde. Jeg kom ikke til å forlate passasjerene mine på tross av at jeg ble fortalt at jeg kunne forlate flyet. Det falt meg aldri inn å forlate passasjerene mine" sa Bacos.

"Mens jeg ble holdt som gissel kalte jeg sammen de ansatte og sa: 'Vi er nødt til å bli værende sammen med passasjerene helt til slutten - det er vår jobb.' Hvert eneste medlem av besetningen var enige med meg. Det hadde å gjøre med grunnleggende verdier og medmenneskelighet. Det var rett og slett det eneste riktige valget vi kunne ta."

Han minnes: "Jeg husker da en av de tyske terroristene sa til meg: 'Hvis soldater fra hvilket som helst land forsøker å redde deg så kan jeg forsikre deg om at vi kommer til å høre dem først og at vi kommer til å ta liet av hver eneste en av dere.'

De 100 gislene var under strengt vakthold og i en svært vanskelig situasjon i en hel uke. Mange led av diare og oppkast og den 75 år gamle jødiske kvinnen Dora Bloch ble sendt til sykehus i Kampala etter å ha kollapset. Dagen etter at gislene hadde blitt reddet og satt fri av den israelske kommandostyrken ble den samme kvinnen myrdet i sykehussengen av den ugandiske hæren.

"Klokka var 23:30 da jeg hørte skyting. Da kampen brøt ut kunne han ha skutt oss. 20 sekunder senere var han skutt og drept av den israelske kommandostyrken" forteller Bacos.

På tross av at det var tre av gislene som mistet livet i det som ble kalt Operasjon Jonathan - oppkalt etter statsminister Benjamin Netanyahus storebror og den eneste israelske soldaten som mistet livet i aksjonen - så blir denne operasjonen ansett som en av de mest suksessfulle redningsoperasjonene som Israel har utført.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.