Hvorfor palestinere foretrekker å jobbe for israelere

4. august 2016 |  Israel Today Stab

Hvis israelske jøder er blodtørstige mennesker som hater alle arabere, hvordan kan det da ha seg at palestinske arabere foretrekker å jobbe for israelere og ikke arabere?

Dette kom fram i en reportasje som ble laget av de palestinske myndighetene i et program på palestinsk TV som heter Worker's Affairs som ble oversatt av det palestinske medietilsynet.

Flere palestinske arbeidstakere ble intervjuet og sa åpenlyst at både lønnen og arbeidsvilkårene for arabere er mye bedre når man jobber for israelske arbeidsgivere enn når man jobber for arabere.

"Mangelen på kontroll av eiere av palestinske selskap og bedrifter og måten disse arbeidsgiverne utnytter de ansatte på har fått flere arabere til å ta seg jobb i Israel", sa Qassem Abu Hadwan som bor og jobber i Hebron. "Arbeidere er nødt til å reise til Israel fordi ingen palestinske arbeidsgivere vil gi dem det de fortjener."

Faktisk viser tall fra palestinernes statistikkbyrå at gjennomsnittslønnen for arbeidere på Vestbredden var 94,1 shekel og 61,9 shekel på Gazastripen, mens gjennomsnittslønnen for arbeidere i Israel og i bosettingene er 198,9 shekel.

Den israelsk-arabiske advokaten Khaled Dukhi fra Worker's Hotline forklarte at situasjonen er enda verre for kvinnelige arbeidere som er nødt til å betale skyhøye avgifter til "mellommmenn".

"I praksis tar palestinske arbeidsgivere mellom 50 og 70 prosent av lønnen til kvinner. Mellommannen stjeler to-tredjedeler av lønnen deres" la han til.

For tiden jobber om lag 120.000 palestinske arabere lovlig i Israel og de jødiske bosettingene. Tusenvis søker om arbeidsvisum eller prøver å komme seg inn i landet ulovlig.

Det er vanskelig å se for seg hvordan en uavhengig palestinsk stat skal kunne overleve økonomisk når et så lite antall av palestinerne ønsker å jobbe der.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.