Må evangeliet forkynnes på en annerledes måte i Israel?

23. august 2016 |  Brian Hennessy

Dette har blitt et svært omstridt tema i kristendommen i dag. Det har delt Jesu etterfølgere inn i to grupper som har en helt ulik oppfatning av dette.

Den første gruppen, den tradisjonelle majoriteten, er ganske klar på at de mener at det jødiske Israel burde bli behandlet på samme måte som alle andre land i verden. De tror at kristne som sier at de elsker Israel, men ikke forkynner for dem, er bedragere. For dem er det å forkynne evangeliet forstått som en samtale man har ansikt til ansikt med noen for å få dem til å "ta i mot Jesus".

Den andre gruppen består for det meste av de som er kjent som "kristensionister". Deres syn, som jeg personlig støtter 100%, er at kjærlighet har mye større påvirkning på israelere enn ord. "Mine barn, la oss elske, ikke med tomme ord, men i gjerning og sannhet." (1. Johannes 3:18).

Grunnen til at denne gruppen mener at det å forkynne evangeliet må gjøres på en annen måte i Israel er fordi jøder skiller seg fra alle andre folkeslag på jorden. Og deres situasjon er også ulik alle andres. "På grunn av evangeliet er de blitt Guds fiender, for at dere skal få frelsen. Men på grunn av utvelgelsen er de elsket av Gud, for fedrenes skyld. For Gud angrer ikke sine nådegaver og sitt kall." (Romerne 11:28-29).

Etter århundrer med hatefull forfølgelse fra kirken ønsker ikke de fleste jøder å høre et eneste ord til fra kristne om "den mannen". De har hørt alt, og ofte i sammenheng med et sverd. Og nå som vi er i deres land trenger de ikke lytte til oss.

Jeg mener at de eneste som har rett til å frimodig snakke om Jesus i Israel er jødiske troende. De deler den samme arven som andre jøder og har opplevd den samme diskrimineringen i sine egne liv. De kan fortelle sine medborgere at Jesus faktisk er Messias.

Selvsagt sliter jødiske troende med sine egne ting da de, ettersom de er født som jøder, ikke blir sett på som "kristne" av sine trosbrødre. Noen ganger blir de til og med kalt "forrædere". Likevel mener jeg at de har mer rett til å forkynne for jøder enn vi andre har. Men all evangelisering, til og med hvis den blir gjort av jøder, kommer til å ha liten effekt hvis den ikke gjøres med respekt, kjærlighet og gjennom Guds salvelse.

Jeg tror at roten av dette kontrovesielle temaet i kristendommen ligger i hvilket syn vi har på hva det vil si å være "utvalgt" under Den nye pakt. Denne bibelske doktrinen, som blant annet ble undervist av John Calvin, har i lange tiden skapt mye splittelse i kirken. Men som vi vet så er ikke splittelse alltid en negativ ting. Ikke når den er basert på sannhet. Jesus selv sa: "Tror dere at jeg er kommet for å gi fred på jorden? Nei, sier jeg dere, ikke fred, men strid." (Lukas 12:51).

Kristne som tror at Gud ikke lenger utvelger enkelte mennesker eller folkeslag avviser ideen om at det jødiske Israel i dag er en utvalgt nasjon. Dette synet ble uten tvil forsterket gjennom en usunn dose av Erstatningsteologien. For dem er det eneste som betyr noe hvorvidt man er frelst eller ikke. Ettersom de fleste israelere fremdeles avviser at Jesus er Messias så ser mange kristne på jøder som en del av fiendens leir og et folkeslag som det må evangeliseres for. De ignorerer den smertefulle historien mellom jøder og kristne og går av flyet i Tel Aviv klare til å lansere sitt korstog for evangeliet.

På tross av at disse menneskene uten tvil oppriktig tror at de gjør Guds vilje og følger budet om å "gå ut i hele verden og forkynn evangeliet", så er det ikke dette de gjør. Mange av dem gjør bare deres plikt gjennom pastorens evangeliseringsprogram, og på grunn av deres mangel på dømmekraft så skader de faktisk Guds egentlige plan og arbeid i dette landet. Guds plan er å gjenopprette Israel etter 2000 år med eksil slik at det jødiske folket er klare til å ta del i Guds rike.

Det er her jeg tror at Gud bruker kristensionistene. Vi ønsker bare å vise dem Guds kjærlighet i Jesus. Hvis de spør hvorfor vi bryr oss kommer vi ikke til å nøle med å fortelle dem hvorfor. Men innen det skjer vil vi allerede ha klart å etablere et forhold. De spør fordi de ser noe i oss som de ikke har sett i mange kristne tidligere.

Men bare fordi vi mener at det å forkynne evangeliet må gjøres på en annerledes måte i Israel og for jøder, så betyr ikke dette at vi tror at evangeliet er annerledes for dem, selv om noen beskylder oss for å mene nettopp det. Nei, Jesus var ganske klar på at med mindre et menneske blir født på ny på innsiden "kan han ikke komme inn i Guds rike" (Johannes 3:5). Og det kan kun skje gjennom tro på Jesus.

Som mange vet betyr ordet "evangelium" "gode nyheter". Når evangeliet blir sett på som "dårlige nyheter" er det på tide å slutte og snakke. Jeg setter pris på det rabbiner Yechiel Eckstein sa til Israel Today i en artikkel for en tid tilbake: "Hvis Gud vil at jødene skal tro på Jesus, så kommer Han til å sørge for det vil skje".

Og ettersom vi vet at det er det Han ønsker, så vet vi også at det er dette som kommer til å skje. Men det kommer til å skje på Hans måte og når Han mener at tiden er inne.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.