Mørke kristne, Donald Trump og et bønnesjal

5. september 2016 |  David Lazarus

Trump gjør det igjen. Som respons på anklager om at han er rasist spaserte den republikanske presidentkandidaten inn i en menighet for svarte kristne i Detroit ikledd et jødisk bønnesjal og talte om enhet blant alle folkeslag. På den måten tok han ikke to, men tre fluer i en smekk.

Hvis du noen gang tror at du har sett alt her i verden så er du nødt til å se Donald Trump iført en Tallit i en kirke mens folkemengden jubler og klapper i hendene.

Hva er det som er så spennende med å ha på seg en Tallit? Forstår mennesker betydningen av dette plagget? Applauderte også jøder som så på dette?

Jeg er sikker på at mange jøder ville vært stolte over at en av deres mest respekterte tradisjoner blir omfavnet av kristne over hele verden. Vi liker å tro at mange endelig begynner å sette pris på, og til og med respektere, våre eldgamle tradisjoner. Dette gjelder spesielt kristne som oppdager de jødiske røttene i den kristne tro.

Jeg husker svært godt første gang jeg fikk lov til å ha på meg Tallit i synagogen vår. Bestefaren min la sitt eget bønnsjal, som hadde blitt overrakt til ham gjennom flere generasjoner, over skuldrene mine under min bar mitzvah. Det var en svært rørende opplevelse spesielt med tanke på at dette bønnesjalet hadde blitt brukt av mine forfedre under Holocaust.

For oss betyr det å ta på seg et bønnesjal å komme inn i Guds nærvær når man skal be. Jesus selv advarte folk om at dette trosemblemet ikke må brukes for å bli sett av mennesker. Rabbiner Hezekiah lærte oss at: "Når Israels barn er omsvøpet i sitt bønnesjal skal de føle det som om Guds herlighet og nærvær er over dem." (Midrasj Tehillim 2:99).

Selv om vi setter pris på at Detroit-pastoren sikkert hadde gode intensjoner, så føltes det likevel ikke riktig å se ham legge vår Tallit over skuldrene på en politiker i en kirke. Jøder er ekstremt forsiktige når de bruker Tallit. Når man skal bruke dette bønnesjalet må man gjøre det med omhu. Når kristne er uvitende eller uforsiktige med disse hellige symbolene kan det virke fornærmende for jøder.

Jesus ga kirken deres egne sakramenter, dåp og nattverd, og det er flere ting man må gjøre før man tar del i en av disse. Burde vi ikke kreve den samme forsiktigheten når det kommer til utenforstående som tar i bruk hellige, jødiske symboler?

Den lokale kirken er Jesu tilstedeværelse blant mennesker på jorden. Hadde det ikke vært mer meningsfylt å henge et smykke med et kors rundt halsen på Donald Trump? Eller enda bedre; å lede den republikanske presidentkandidaten i en meningsfull bønn hvor man ba Gud om å hjelpe han til å bli en bedre kristen, en bedre leder og en trofast Herrens tjener?

Av alle fantastiske vers som finnes i Bibelen så valgte pastoren å velsigne Trump med dette verset fra Markus 9:23: "Alt er mulig for den som tror".

Når sluttet kirken å utfordre verdens ledere? En pastor som virkelig var opptatt av kristendommens jødiske røtter hadde sitert fra de hebraiske profetene eller Jesus og det de sier om å be lederne i landet om å omvende seg fra sine ugudelige veier. Jeg skulle ønske at Trump kunne besøkt baptistmenigheten Ebenezer i byen Atlanta i USA og lyttet til pastor Dr. Martin Luther King Jr. Jeg kan bare forestille meg hvilket kraftfullt budskap han hadde kommet med til Trump. Det er på tide at kirkeledere nok en gang reiser seg og utfordrer menn og kvinner og slutter å blindt støtte politikere og gi dem en plattform hvor de uforstyrret kan forkynne sine mange ganger ugudelige tanker og ideer.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.