Det fargerike gulvet i tempelet i Jerusalem har blitt gjenskapt

8. september 2016 |  Tsvi Sadan

Etter tolv år med hardt og møysommelig arbeid har israelske arkeologer klart å gjenskape syv hele fliser av de 600 bitene av flisene som ble funnet i ruinene etter palestinernes hensynsløse og ulovlige utgravninger på Tempelhøyden. Muslimene ødelegger den jødiske kulturarven for å gjøre plass til å bygge en tredje moske som vil bli den største i Israel.

Flisene som ble oppdaget var en del av et spesielt prosjekt på Tempelhøyden som ble ledet av Gabriel Barkai og Yitzhak Dvira.

Professor Barkai har fortalt den israelske nyhetsportalen Ynet at de syv rekonstruerte flisene "er eksepsjonelt vakre og ble mest sannsynlig brukt i tempelets søyleganger. Den jødiske historikeren Josephus Flavius har beskrevet gulvene på Tempelhøyden som svært fargerike, og her får vi for første gang et glimt av tempelets skjønnhet."

Flisene ble opprinnelig importert fra Roma, Asia Minor, Tunisia og Egypt og ble kuttet til ulike former og ble mest sannsynlig gulvlagt av håndverkere som ble sendt av keiser Augustus til hans venn Nero den store.

Franky Schneider, en spesialist på eldgamle, dekorative gulv og flater, jobber med prosjektet og er mannen som satt bitene av flisene sammen. Han sier at gulvstilen, som kalles Opus sectile, var den mest eksklusive typen fliser i området.

Schneider og Dvira vil presentere funnene på den årlige konferansen Megalim i Jerusalem som åpner i dag 8. september. Generaldirektøren for Utenriksdepartementet, Dr. Dore Gold, skal holde tale og kommentere UNESCOs håndtering av prosjektet og hvilken påvirkning prosjektet har på de arkeologiske undersøkelsene og utgravingene som finner sted i Israel.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.