Ortodokse jøder med Torah dansende i Oslo sentrum

12. september 2016 |  Israel Today Stab

Den 30.august danset flere hundre ortodokse jøder rundt i Oslos gater, med en sølv-bekledd Torahrull mellom seg. Begivenheten fikk mange nordmenn til å stoppe opp. En helt vanlig tirsdag på Norges paradegate Karl Johan, mellom stortinget og slottet, ble en historisk dag i norsk-jødisk sammenheng.

Etter den andre verdenskrig emigrerte familien Philipson fra Oslo til USA. I følge nettstedet document.no bestemte de seg for å feire sønnens 50 års dag i Norge. Han ønsket i den forbindelse å gi noe tilbake til sin families tidligere hjemland og valgte å donere en ny torahrull og penger til opprettelsen av et Chabad-hus i Oslo.

Chabad er synonymt med en ortodoks jødisk bevegelse som kalles Lubavitch. Navnet stammer fra en by i Hviterussland hvor Chabad-rabbinerne bodde og undervist i mer enn 100 år. At disse Hassidiske jødene kommer til Oslo for å etablere et senter er historisk, men den tidligere lederen for Lubavitch, rabbi Schneerson, ble oppfattet som svært kontroversiell. I løpet av hans levetid betraktet mange tilhengere ham som den jødiske Messias, og selv etter hans død var det noen som forventet at han ville komme tilbake som den levende Messias. Derfor var ikke innvielsen av torahrullene en begivenhet som ble mye omtalt, hverken i norske medier eller det jødiske samfunnet i Norge.

Likevel er det en historisk begivenhet når dansende jøder bærer torah mellom seg, midt på Oslos paradegate Karl Johan, med det norske parlamentet og slottet som bakgrunn. Familien Philipson og Lubavitchbevegelsens tilhengere skapte likevel et artig oppstyr i Oslo, med sine 250 innbudte gjester på Grand Hotel, fløyet inn med eget fly. Hotellet ble skrubbet ned av egne kokker og kjøkkenmester for å kunne servere gjestene 100% kosher mat.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.