Israels tvetydige holdning til Tempelhøyden

17. september 2016 |  Tsvi Sadan

Det er sant det rabbiner Israel Eichler, et ortodoks medlem av Knesset, en gang sa om antisemitter. "Jødehatere", sa han til de andre folkevalgte, "gjentar kun det jødene selv sier".

"Alle tenkelige æreskrenkelser mot jøder ble først oppfunnet av jødene selv", forklarte rabbineren. Det finnes mange eksempler på dette urovekkende fenomenet. Et eksempel er når et palestinske nyhetsbyrå spredte nyheter om at israelerne nok en gang skal ha forsøkt å forgifte drikkevannet til palestinerne. Denne falske påstanden fikk de nemlig servert av den ikke-statlige israelske organisasjonen 'Breaking the Silence'.

For noen måneder siden ble flere israelere rasende da UNESCO i en resolusjon vedrørende Tempelhøyden kun omtalte området som 'al-Aqsa moskeen' eller 'al-Haram al Sharif'. Statsminister Benjamin Netanyahu gikk så langt som å kritisere Frankrike for å være blant de 33 landene som støttet denne resolusjonen. "Vi har ingen illusjoner om FNs syn på sannhet og anstendighet", skrev han til Frankrikes president Francois Hollande, "men vi ble oppriktig forbløffet over å se at våre franske venner rakk hendene i været til støtte for denne forferdelige resolusjonen."

Så opprørende som UNESCOs resolusjon enn var, er det likevel mulig at den kun var nok et eksempel på dette forferdelige selv-anklagende fenomenet?

Den israelske politikeren Yehuda Glick har gjentatte ganger uttalt: "Politikken som fører til diskriminering av jøder på Tempelplassen er ganske åpenbar". Nå kan man ikke lenger ignorere Glick og si at han er en fanatiker. I 9.september-utgaven av det ukentlige bladet Makor Rishon sto det en artikkel som avdekket hva som faktisk er Israels politikk når det kommer til jøder på Tempelhøyden.

I lang tid har israelere klagd på den åpenbare diskrimineringen som finner sted mot jøder som ønsker å besøke Tempelhøyden. For ikke lenge siden ble to jødiske tenåringer tiltalt for å ha "forstyrret ro og orden" da de bøyde kne på jødedommens helligste sted. Heldigvis ble de to ungdommene frifunnet av retten, men rettssaken avslørte likevel hvordan politimenn har blitt opplært til å holde oppsyn med Tempelhøyden. Dette er bekymringsfullt og ligner svært mye på UNESCOs resolusjon.

Av de tre politimennene som vitnet mot tenåringene var to av dem arabere og en var jøde. Likevel viser det de sa i retten hva de har blitt opplært til å si på politiskolen. Faktisk var det den jødiske politimannen som hadde det mest ekstreme synet på Tempelhøyden. På spørsmål om han mener at jøder som ber ved Tempelhøyden er like forferdelig som terrorangrep, svarte den jødiske politimannen ja. På spørsmål om hans jobb er å forstyrre jøder midt i bønnen deres svarte han: "Når jeg avbryter bønnene deres er det som om jeg redder liv. De kan be utenfor Tempelhøyden."

Også de to arabiske politimennene sa ikke hva de selv mente, men gjentok kun det de hadde blitt fortalt at de skulle si av det israelske politiet. På spørsmål om hele Tempelhøyden er en moske svarte en av de arabiske politimennene: "Uansett hvordan du ser på det så er det en moske." Da han fikk spørsmål om dette synet var noe han sa som en representant for det israelske politiet svarte han: "Selvsagt".

Hvis det er dette som er det offisielle, israelske holdningen til Tempelhøyden, hvorfor forventer vi da at UNESCO skal si noe annet?

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.