Legendarisk IDF-offiser: Terrorister bør drepes

20. september 2016 |  Israel Today Stab

Den legendariske generalen Uzi Dayan i Det israelske forsvaret dukket opp i retten på mandag for å si at han mener at den 19 år gamle IDF-soldaten Elor Azaria ikke gjorde noe galt da han skjøt og skadet en ubevæpnet palestinsk terrorist i mars.

Rettssaken mot Azaria har fått mye medieoppmerksomhet i Israel de siste månedene, og folk har ulike meninger om hvorvidt Azaria handlet rett eller ikke.

Et videoklipp av hendelsen viser at Azaria skyter terroristen som ligger på ryggen og blør etter å ha forsøkt å knivstikke israelske soldater.

Senere vitnet Azaria om at han og andre soldater fryktet at terroristen hadde en bombe eller våpen på seg og at han trodde at terroristen fremdeles utgjorde en trussel.

Uansett hva som skjedde så sa Dayan på mandag at alle terrorister burde drepes.

Dayan påpekte at da han var leder for Israels sentralkommando på slutten av 1990-tallet beordret han soldatene om å ta livet av terrorister fordi de er terrorister, enten de er skadet eller ikke og enten de er farlige eller ikke.

"Terrorister", sa Dayan, "må drepes. I alle situasjoner? Nei. Men hvis spørsmålet er om vi skal la terrorister gå fri, så er svaret nei."

Etter å ha sluttet i stilingen som leder for Israels sentralkommando begynte Dayan å jobbe som assisterende stabssjef og deretter som leder av Israels nasjonale sikkerhetsråd.

Azaria fikk også støtte fra general Dan Biton som er leder for Det israelske forsvarets direktorat for teknologi og logistikk.

I følge Bitons ekspertvurdering visste ikke Azaria "hvorvidt terroristen hadde en bombe eller ikke", og derfor var det rett av ham å skyte.

Videre kritiserte Biton de andre kommandantene i forsvaret for ikke å ha tatt mer ansvar den dagen hendelsen inntraff. Blant annet skal de ha feilet i det å sjekke nøye etter om den skadede terroristen var bevæpnet eller ikke.

I stedet for å gjøre jobben sin kritiserte Biton de andre kommandantene for å gjøre 19-åringen til en syndebukk. Den unge mannen måtte handle under press og det han trodde var fare, og han gjorde akkurat det han hadde blitt trent til å gjøre.

"Jeg har selv vært i den situasjonen", sa generalen. "Hvis en soldat dreper noen uten grunn så burde han fengsles. Men i dette tilfelle er jeg uenig i tiltalen. Burde alle soldater fra nå av gå ut i kamp sammen med en advokat ved siden av seg? Dere svekker Det israelske forsvaret."

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.