Skandale på den israelske "Oscarutdelingen"

26. september 2016 |  Tsvi Sadan

Israelere har ikke finessen til skuespillere som Julia Louis Dreyfus som kan grille politikere uten å skape en skandale. "Showet vårt (Veep) begynte som en politisk satire, men nå føles det mer som en dokumentar. Jeg lover å gjenoppbygge den muren og sørge for at Mexico betaler den", sa hun og ble møtt med latter fra Emmy-publikummet hvorav ikke alle var demokrater.

Den israelske prisutdelingen Ophir, som er Israels svar på den amerikanske Oscarutdelingen, fant sted på torsdag forrige uke og var ment å ligne på den amerikanske prisutdelingen. Men i stedet endte det med å bli en pinlig affære for alle som var involvert, inkludert Israels sport- og kulturminister Miri Regev (på bildet). Det er ikke overraskende at det var en politisk figur tilstede på denne prisutdelingen ettersom den israelske filmindustrien delvis blir subsidiert av den israelske regjeringen. Derfor ble Regev invitert til å holde en tale.

Men Regev er ikke bare hvilken som helst minister. Selv før hun fikk stillingen var det mange skuespillere, sangere og journalister som elsket å ærekrenke henne. Den kritikerroste skuespilleren Gavri Banai var den første som kalte henne 'behema' (en svært vulgær person), og den populære popsangeren Aviv Geffen sammenlignet henne med den religiøse rasisten Bentzi Gopstein.

Regev har alltid lovet å kjempe mot den elitistiske venstreorienterte klanen Ashkenazi som i mange tiår har dominert og bestemt hvem som skulle vinne de ulike prisene ved prisutdelingen Ophir. Hun har påstått at den venstreorienterte gruppen har blitt enda mer ekstreme, spesielt når det kommer til hvordan gruppen bruker film og musikk til å rettferdiggjøre palestinsk terror og legge all skylden på Israel.

Med dette som bakgrunn lå alt til rette for at årets prisutdelingen kunne føre til ubehageligheter. Likevel mente arrangementets arrangører at det var passende å invitere den jødiske rapperen Yossi Tzuberi og den arabiske rapperen Tamer Nafas til å fremføre en svært provoserende rap hvor teksten var hentet fra den anti-israelske palestinske poeten Mahmud Darwish.

Sangen som ble fremført var "ID Card" (1964) hvor teksten blant annet lød: "Derfor skal dere skrive dette på toppen av arket: 'Jeg hater ikke mennesker, men jeg er sulten på å spise denne undertrykkende makt. Vær på vakt: Jeg er sulten og jeg er sint!'

I tilfelle noen lurer så var det Tzuberi, den jødiske rapperen av rapper-duoen, som skrev den teksten.

Regev, som sikkert fikk vite på forhånd at rapper-duoen kom til å opptre på arrangementet, gikk ut på scenen så fort Tzuberi og Nafar hadde rakt hendene sine i været iført svarte hansker (hvilket er en pro-palestinsk handling). Idet hun kom ut på scenen begynte folk å bue. Da hun holdt talen sin ved podiumet ble hun bombardert av buing og tilrop. Hun ble hele tiden avbrutt, men hun klarte å fullføre den politiske talen.

På Facebook forklarte Regev senere hvorfor hun var motstander av å bruke et dikt av Darwish på en slik tilstelning: "Av moralske og etiske årsaker er det en stemme som ikke burde bli hørt, som markerer grensen for vår toleranse: Det er stemmen til de som kaller på en ødeleggelse av staten Israel og det jødiske folk! Dette er ikke en kamp mellom høyresiden og venstresiden. Dette er vår kamp for å overleve!"

Så kontroversiell som Regev enn er virker det som at hun denne gang fikk støtte fra alle partier. Denne gangen mente også selv radikale Labor-velgere at det å bruke et dikt skrevet av Darwish var både skandaløst og skammelig.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.