Antisemittisme maskert som lysets engel

6. oktober 2016 |  Tsvi Sadan

Hvis man skulle pekt på det aller viktigste poenget i rabbiner Jonathan Sacks tale om utviklingen av antisemittisme i Europaparlamentet 27. september, så er det nok dette: For å rettferdiggjøre sitt hat mot jøder appellerer dagens antisemitter til "den høyeste autoriteten (i verden), altså spørsmålet om menneskerettigheter. Det er derfor Israel... ofte blir anklaget for å begå de fem kardinalsyndene innen menneskerettigheter: rasisme, apartheid, forbrytelser mot menneskeheten, etnisk rensning og forsøk på å utføre folkemord".

Sacks (på bilde) var sjefsrabbiner i United Hebrew Congregations of the Commonwealth fra 1991 til 2013. Han er en av de som klarer å gi en presis prognose på antisemittisme.

Med tanke på hvor kompleks dette ondartede fenomenet er burde vi anse Sacks tale som et av de mest hjelpsomme forsøkene på å avsløre dette forferdelige monsteret som utgir seg for å være lysets engel.

Sacks oppdaterte definisjonen på antisemittisme som nå ikke lenger bare dreier seg om det å hate jøder og jødedommen. "(Dagens) antisemittisme innebærer det å nekte jøder å eksisterer kollektivt som en gruppe med de samme rettigheter som alle andre", sa Sacks. Han sier dermed at antisemitter nå også er de som hater staten Israel.

"Den nye antisemittismen", fortsatte han, "har mutert slik at enhver antisemitt i dag kan benekte at han eller hun er en antisemitt. De kommer til å si: 'Jeg er ikke rasistisk. Jeg har ikke noe problem med jøder eller jødedommen. Jeg har bare et problem med staten Israel.' Men i en verden med 53 muslimske nasjoner og 103 kristne nasjoner finnes det bare en jødisk nasjon, Israel.... Den eneste av de 193 medlemslandene i FN hvis rett til å eksistere forandres på en regelmessig basis og hvis eksistens konstant blir truet av Iran og andre land."

På tross av at den moderne antisemittismens mutasjon påstår å være en fredselskende samling av mennesker og nasjoner som kjemper for menneskerettigheter, så har den selv bevist at den er det motsatte og at den kun fører med seg elendighet og strid i stedet for fred og velstand.

Europa var ikke et hyggelig sted å være under korstogene og Nazi-Tyskland, og Europa er ikke et hyggelig sted å være i dag. Forfølgelse av jøder, sa Sacks, har aldri ført til noe godt for noen som helst og i hvert fall ikke for antisemittene selv. "Det at antisemittisme mer og mer begynner å se ut som en kultur er det første symptomet på sykdom og det tidligste tegnet på et kollektivt sammenbrudd", sa han avslutningsvis.

Ut fra kjærlighet til et utakknemlig Europa avsluttet Sacks talen med en liten advarsel: "Hvis Europa ikke gjør noe for å stanse antisemittismen og hvis jødene forlater Europa kommer "europeisk frihet" til å dø.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.