Israel, Trump og Clinton kritiserer FN

17. oktober 2016 |  Israel Today Stab

Organisasjonen UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur, vedtok på torsdag en resolusjon hvor man ignorerer (og noen vil påstå fornekter) at jødene har noen forbindelse til Tempelhøyden i Jerusalem som nå kun blir referert til som Al-Haram Al Sharif. Dette navnet ble gitt på Tempelhøyden etter at området ble erobret av muslimer i det 7. århundret.

Det faktum at Israel og det jødiske folket har en dokumentert historie knyttet til dette området, som går mange tusen år tilbake i tid, ble ikke nevnt i resolusjonen.

Resolusjonen fikk kraftig kritikk både fra Israel, den amerikanske regjeringen og begge de amerikanske presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump.

"Å si at Israel ikke har en forbindelse til Tempelhøyden og Klagemuren blir det samme som å si at Kina ikke har noe med Den kinesiske mur å gjøre eller at Egypt ikke har noen forbindelse til pyramidene", sa statsminister Benjamin Netanyahu. "Gjennom denne absurde avgjørelsen har UNESCO nå mistet den lille legitimiteten den hadde fra før."

Netanyahu sa at de som nekter å ta Bibelen og de enorme mengdene arkeologiske bevis som finnes på alvor, er nødt til å ta seg en tur til Roma for å besøke Titusbuen.

"På den kan man se hva romerne brakte med seg hjem til Roma etter at de hadde ødelagt det andre tempelet på Tempelhøyden for 2.000 år siden. Inngravert i buen finner man den syv-armede menoraen som er et symbol på det jødiske folket og som er symbolet på den jødiske staten den dag i dag", påpekte Netanyahu.

Ettersom Israel er et svært viktig tema i valgkampen i USA har også den republikanske presidentkandidaten Donald Trump sagt sin mening i saken. Han mener at UNESCOs resolusjon er "nok et bevis på FNs anti-israelske holdning".

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton har ikke uttalt seg personlig om saken, men hennes rådgiver i utenrikspolitiske saker, Laura Rosenberer, har sagt at "det er vanvittig at UNESCO fornekter den dype, historiske forbindelsen som mellom jødedommen og Tempelhøyden".

De palestinske myndighetene, som leverte resolusjonen, var naturlig nok svær fornøyd med avstemningen. "Vår fredelig agenda vil ikke bli påvirket av propaganda. Vi vil heller ikke la vår toleranse og respekt for folkeretten endres på grunn av feil avgjørelser eller kynisk oppspinn", sa den palestinske regjeringen i en offentlig uttalelse.

Et antall israelske offiserer advarer det internasjonale samfunnet om at de, gjennom å godta de palestinske myndighetenes fiendtlige versjon av saken, gjør det enda vanskeligere å skape fred i regionen.

For de fleste israelere er det mest provoserende i konflikten med palestinerne det faktum at palestinerne og araberne nekter for at det jødiske folk har en forbindelse til Jerusalem og en lag historie i regionen, og dermed også rett til å være der.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.