Jeg støtter Israel og er i mot Obama, men jeg stemmer på Hillary Clinton

19. oktober 2016 |  Noah Beck

De nasjonale stemmene i 2016 vært svært uforutsigbare. Dette har både Brexit og den forkastede fredsavtalen mellom Colombia og FARC demonstrert. Derfor er det ikke gitt at Trump ikke vinner presidentvalget i USA i november. Derfor bør de som ikke ønsker at dette skal skje jobbe for at Trump ikke skal stå igjen som vinneren på valgdagen.

Jeg er stolt av å være en uavhengig velger som både har stemt på demokratene og republikanerne. Jeg har publisert en rekke artikler hvor jeg kritiserer president Obama for hans katastrofale utenrikspolitikk (f. eks Syria, Iran, Israel) og for hans nasjonale skandaler.

Derfor hadde jeg i år egentlig bestemt meg for å stemme på den republikanske presidentkandidaten. Dessverre er Donald Trump verken kvalifisert til å være president, ei heller er han egentlig en republikaner.

Selv hvis en av de andre "alternative" kandidatene virket det minste tiltalende (og det gjør de ikke), så er en stemme på en av de mange små partiene i USA historisk sett en bortkastet stemme. Til og med Teddy Roosevelt, den mest suksessrike tredjeparts-kandidaten i USAs historie, vant kun 88 valgmannsstemmer og 27% av de populære stemmene på vegne av det progressive partiet i USA, men han tapte likevel for Woodrow Wilson som var demokrat.

Det er nettopp derfor Michael Bloomberg, den selvskapte milliardæren og tidligere borgermesteren i New York, til syvende og sist bestemte seg for ikke å stille som tredjepartskandidaten i mars i fjor. Det at Bloomberg var villig til å legge sine politiske ambisjoner til side for det felles gode (i dette tilfelle: at Trump ikke vinner valget), vitner om hvor stor integritet Bloomberg har.

Årets valg står mellom Trump og Clinton, men forståelig nok er det mange som kvier seg for å gi sin stemme til Hillary Clinton. Hun står for nært mange av Obamas politiske feilsteg og har vært involvert i mange skandaler som går så langt tilbake som 1993. Mange israelere ser med bekymring på hennes mange anti-israelske rådgivere, og det med god grunn.

Til tross for det jeg nevner ovenfor gjør Hillarys erfaring, intelligens og aktsomhet henne til særdeles bedre kvalifisert til å bli president i forhold til Donald Trump. Bill Clinton, som skal ha stor ære for den økonomiske veksten i USA og for å ha opprettholdt et godt forhold til Israel (hvor han den dag i dag fremdeles er svært populær), vil gi henne svært verdifull innsikt og erfaring og bidra til å sørge for at hennes politiske team ikke er for harde i omtalen av og forholdet til Israel.

Til de som er bekymret for at Hillary kommer til å etterligne Obamas fiendtlige innstilling til Israel er det verdt å merke seg at Israels statsminister tror at Clinton vil gjøre en bedre jobb enn Obama med å ivareta et godt forhold mellom de to landene. Og i motsetning til Obama er Clinton er hauk som foretrekker militær handling når det kommer til saker som Irans atomprogram og Syria. Majoriteten av den israelske befolkningen foretrekker Clinton fordi de ser på Trump som ustabil og uforutsigbar. Dette kan føre til store problemer i forholdet mellom USA og Israel. Den israelsk-amerikanske milliardæren Haim Saban har gitt mer enn 10 millioner dollar til Clintons valgkampanje. Det sterke forholdet mellom Clinton og Saban kan også bidra til at hun forblir er sterk støttespiller til den jødiske staten.

I tillegg vil det at Hillary blir president bidra til å en gang for alle bryte glasstaket for kvinnelige politiske ledere i USA, noe f. eks Israel og Storbritannia har gjort for lenge siden (Golda Meir og Margaret Thatcher).

Selv om det finnes mange gode grunner til å være skeptisk til Hillary Clinton så er det ingen tvil om at vi er nødt til å stå sammen for å bekjempe Donald Trump på stemmesedlene. Dette er fordi han er en stor trussel. Diverse kommentatorer har laget mange lister med gode grunner til hvorfor man burde være motstander av Donald Trump, og for hver dag som går blir disse listene lengre og lengre. Keith Obermanns liste med 176 grunner til ikke å stemme på Donald Trump er per i dag den mest fullstendige listen. TV-verten John Oliver har laget en humoristisk forklaring på hvorfor - på tross av hvor korrupt Clinton enn er - Trumps moral og feiltrinn er enda verre.

Mange tilfeller av anti-semittisme blant Trumps tilhengere har ført til at mange jøder er skeptiske til Trump. Dette på tross av at Trumps svigersønn er jøde.

Trump kritiserer ofte Obamas atomavtale med Iran men hadde ingenting i mot å ta penger fra iranske banker som gjorde innkjøp for Irans atomprogram. Dette er nok et eksempel på at Trump ikke står for noen annet enn seg selv (og kanskje Kremlin).

Til og med nå, i det Trumps oppslutning synker på meningsmålingene, forsøker han allerede å undergrave valgets legitimitet. Dette viser at han er mer opptatt av å vinne enn å støtte opp om demokratiet. Det at Trump også truer med å saksøke Hillary Clinton hvis hun vinner valget er noe man aldri før har vært vitne til i et amerikansk valg. Det er også bekymringsverdig at Trump og hans tilhengere oppfordrer til vold. Dette betyr nok at et USA ledet av Trump hadde blitt enda mer voldelig og hadde hatt enda større sosiale forskjeller.

De som fremdeles ønsker å gi utrykk for sitt sinne mot Obama ved å gi sin stemme til Trump er nødt til å forstå at det de gjør er hensynsløst og selvdestruktivt med tanke på hvor mye skade Trump hadde gjort på USA og på verden hvis han blir klodens mektigste mann. Et stort antall konservative aviser, som ikke har støttet en demokrat på flere tiår, gir nå sin støtte til Clinton. Den konservative Glenn Beck er motstander av Trump på moralsk grunnlag. Trump er så ille at til og med en av Hillary Clintons største fiender, en aktor som har forsøkt å sette henne i fengsel, nå forsøker å få henne valgt som president.

Trump har vist null lojalitet til hans eget politiske parti og har gjentatte ganger forsøkt å skape uro og konflikt i partiet når hans egne følelser har blitt såret. Hvorfor skulle Israel (eller andre land som er allierte med USA) tro at Trump hadde vært mer lojal mot deres land og deres befolkning? Hvorfor skulle velgere stole på at Trump ikke kommer til å være rask på atom-avtrekkeren når han har et så stort ego og et så ustabilt temperament?

Dette er den skumleste tanken av dem alle: Hvis Trump har opptrådd så skammelig, uforsvarlig og hensynsløst mens han fremdeles kjemper om å få folkets stemmer, hvordan kommer han da til å opptre hvis han blir valgt? Hvor mye mer kommer han til å misbruke makten når han blir president?

Om lag 100 generaler og admiraler har gitt sin støtte til Hillary Clinton. Trump får støtte fra 88 (til sammenligning fikk Mitt Romney støtte fra 500 generaler og admiraler under valgkampen i 2012). Mange eksperter på nasjonal sikkerhet i USA har advart om at Trump hadde blitt "den mest hensynsløse presidenten i USAs historie".

Så det å forhindre at Trump blir president er faktisk en sak som handler om nasjonal sikkerhet. Velgere burde presse republikanske ledere til å dumpe Trump og overbevise Trumps visepresidentkandidat Mike Pence om å trekke sin støtte til Trump. En slik avvisning så kort tid før valget vil etter all sannsynlighet føre til at Trumps valgkamp faller sammen og han må trekke seg. Pence ga i utgangspunktet sin støtte til Trumps rival senator Ted Cruz, og han har sagt at han selv har blitt fornærmet av noe av det Trump har sagt. Pence og Trump er uenige i mange saker. Og enda viktigere: I motsetning til Trump er Pence sensitiv for politisk press.

Man kan stemme på Clinton og deretter jobbe for å moderere politikken hennes. Verden går ikke under hvis Hillary Clinton vinner valget. Hvis Trump vinner valget derimot, er det ikke så godt å si hva som vil skje.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.