Meningsmåling viser at mange palestinere vil inngå forbund med Jordan

20. oktober 2016 |  Aviel Schneider

Er en uavhengig palestinsk stat virkelig så viktig for den lokale arabiske befolkningen? Vel, ikke egentlig. I hvert fall ikke ifølge en fersk meningsmåling utført blant palestinere.

Den mye omtalte tostatsløsningen later til å være noe som vestlige ledere kjemper for, men som ikke er noe som nødvendigvis verken israelere eller palestinere ønsker. Meningsmålingen som viser dette ble utført av universitetet A-Najar i Nablus. Her fant man at 18% av palestinerne tror at en totstatsløsning faktisk vil føre til at konflikten blir løst. De fleste som svarte på meningsmålingen var sterke motstandere av en tostatsløsning.

Det som er interessant er at 46% av de spurte sa at i stedet for å opprette en uavhengig, palestinsk stat ønsker de heller å inngå forbund med Jordan hvor majoriteten av befolkningen er "palestinske" arabere.

En løsning som ligner på denne vil faktisk bety at man går tilbake til hvordan ting var før 1967 - hvor Jordan administrerer den såkalte "Vestbredden" og Egypt tar ansvar for Gazastripen. Det eneste problemet er at verken Jordan eller Egypt ønsker et slikt utfall.

Det viktigste vi kan ta med oss etter å ha sett denne meningsmålingen er at majoriteten av både israelerne og palestinerne ikke har noen tro på en tostatsløsning og mener at et slik utfall ikke vil bidra til å løse konflikten. Så hvorfor fortsetter da Vesten å kjempe for en slik avtale?

Men på tross av at de fleste palestinere ikke ønsker en uavhengig palestinsk stat så støtter et overveldende flertall av 83% av palestinerne at man skal reise seg mot Israel. Et flertall på 45,7% sier at et slik opprør ikke bør være voldelig mens 38% støtter terrorisme mot jøder i Israel i full skala.

Et annet interessant faktum er at mens palestinerne oppfordrer resten av verden til å boikotte Israel innrømmet 64% av de som ble spurt i meningsmålingen at de selv regelmessig kjøper israelske produkter da disse er av bedre kvalitet enn arabiske produkter.

BILDE: En araber og en jøde handler sammen i en jødisk bosetting i området Gush Etzion.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.