Israelere mot Israel

25. oktober 2016 |  Tsvi Sadan

Hagai El-Ads (på bildet) fremtreden foran FNs sikkerhetsråd (UNSC) markerer nok et lavpunkt i den lange rekken av jøder som sverter sitt eget folk.

El-Ad er leder for B'Tselem, en israelsk organisasjon som ble opprettet i 1989 for å beskytte menneskerettighetene til palestinske arabere. Men slik tilfelle er med så mange andre menneskerettighetsorganisasjoner så er B'Tselems egentlige agenda å tvinge Israel tilbake til 1949-grensene.

Det faktum at B'Tselems bekymring for palestinernes menneskerettigheter kun er en fasade ble bevist da en talsperson for organisasjonen forsøkte å forklare opptredenen foran UNSC til den israelske reporteren Dan Margalit. Selv etter mange iherdige forsøkt klarte ikke Margalit å få talspersonen til å si at Hamas er en terrororganisasjon.

Det var B'Tselem som tok initiativet for å distribuere små kameraer slik at palestinere kunne dokumentere handlingene til israelske soldater. Dette resulterte selvsagt straks i iscenesatte provokasjoner mot israelske soldater hvorav noen ble skadet i prosessen. Det var på et slikt kamera at Elor Azarias drap på en skadet terrorist i Hebron i fjor ble fanget på film. Rettssaken avdekket hvor effektive B'Tselem har blitt i å utbre og skape hat mot Israel.

Som om det faktisk var planlagt skapte El-Ads tale til UNSC ytterligere spenning mellom USA og Israel.

Statsminister Benjamin Netanyahu var raskt ute med å fordømme organisasjonen. Israels FN-ambassadør Danny Danon ba verdenssamfunnet om å slutte å blande seg inn i interne saker som angår Israel.

USAs alternative representant til FN, David Pressman, støttet El-Ad ved å berømme organisasjonen hans for å "dele av deres tekniske ekspertise". Han sa også: "Det er ekstremt viktig at alle regjeringer beskytter og skaper en atmosfære hvor alles stemmer kan bli hørt".

Talsmann for USAs utenriksdepartement, Edgar Vasquez, uttrykte en lignende støtte til denne opprørske organisasjonen. "Vi har mange ganger tidligere sagt at vi mener at det er viktig at myndighetene verner om ytringsfriheten... vi er takknemlige for arbeidet som frivillige organisasjoner gjør i både USA og Israel. Dette inkluderer Peace Now i USA og B'Tselem som fortsetter å informere oss om de fundamentale problemene som inntreffer på bakken."

Det høres kanskje rart ut, men realiteten er den at radikale venstreorienterte israelske organisasjoner har blitt informanter for USAs regjering.

Det som irriterer Netanyahu og en rekke andre israelere ved El-Ads tale er det faktum at B'Tselem skaper mer fiendtlighet mot Israel, spesielt ettersom Israel allerede sliter med urettferdighet og uvilje fra FN sin side. I et uttrykk for den frustrasjonen han og mange andre israelere føler skrev Netanyahu følgende på Facebook: "B'Tselem og Peace Now sluttet seg sammen med de som baktaler Israel gjennom å resirkulere falske anklager og påstander om at 'okkupasjon og bosettinger' er roten til denne konflikten".

Netanyahu behersket seg i sin uttalelse sammenlignet med andre som rett ut har anklaget El-Ad og B'Tselem for landsforræderi. Aktivist og advokat Yuval Mor Mously gikk så langt som å sende inn en klage til det israelske rettsvesenet hvor han beskylder organisasjonen for å bedrive forræderi. Slik loven er i mange andre europeiske land kan forræderi straffes med døden. Dette er også tilfelle i Israel selv om loven aldri har vært tatt i bruk.

Slik så mange andre ting i vår tid blir forræderi i noen tilfeller ansett som begrunnet og noe som kan forsvares. Den anerkjente israelske forfatteren Amos Oz dedikerte sin siste roman til å reeksaminere betydningen av ordet forræderi. I boken, som har fått tittelen 'Judas', redefineres det hva det vil si å være en forræder slik at det passer med beskrivelsen av en israeler som støtter palestinernes sak. Ettersom det israelske rettssystemet er predisponert for opinionsdannere som Oz virker det svært usannsynlig at Knesset kommer til å rettsforfølge slike saker som denne.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.