Eldgammel papyrus beviser nok en gang jødenes historie

27. oktober 2016 |  Tsvi Sadan

Bibelforskeren og vinner av Israel-prisen, Shmuel Ahituv, avslørte på onsdag et sjeldent stykke av en papyrus hvor det hebraiske navnet på Jerusalem står skrevet. Det er ukjent hvordan papyrusen ble funnet, men papyrusen blir nå tatt vare på av Israels antikvitetsautoritet (IAA). Den gamle papyrusrullen har blitt datert tilbake til det 7. århundret f.Kr, hvilket gjør papyrusen til en av bare tre papyrusdokumenter fra den tiden.

Dokumentet fra perioden fra det første tempelet, hvor kun to setninger av den eldgamle hebraiske skriften er bevart, er en rapport vedrørende en gave bestående av vin som skulle bli gitt "til Jerusalem". Teksten er som følger: "Håndlaget av kongen, fra Na'arata, vin, til Jerusalem." Byen Na'arata, eller Naarah er nevnt i Josva 16:7. Vingaven ble enten sendt til kong Manasse, kong Amon eller kong Josias som regjerte på denne tiden.

Professor Ahituv la vekt på at "ikke bare er denne papyrusen den eldste, utvendige bibelske kilden hvor Jerusalem blir nevnt med hebraisk skrift, men frem til nå har ingen papyrusdokumenter fra perioden fra det første tempelet blitt funnet i Israels land bortsett fra en fra Murabat-elven." Papyrusen retter også oppmerksomhet mot høytstående kvinner som var ledere i Judea.

Eitan Klein fra IAA sa "dette dokumentet er et sjeldent vitnesbyrd på ledelsen i kongeriket Judea. Dokumentet viser hvordan Jerusalem var den økonomiske hovedstaden i kongeriket i den første halvdelen av det 7. århundre før Kristus."

Lederen for IAA, Israel Hason, sa at papyrusen peker på muligheten for "flere oppdagelser, som vil kunne være viktige for vår arv, venter på å bli oppdaget i ørkenen i Judea. Kulturskatter fra hele verden blir stjålet hver dag... Israel burde bevilge ressurser til en historisk operasjon som består av metodiske utgravninger i alle huler i ørkenen i Judea."

Israels kultur- og utdanningsminister Miri Regev sa at oppdagelsen av papyrusen "hvor navnet på hvor hovedstad står klart og tydelig skrevet, er enda et bevis på at Jerusalem var og for alltid vil være det jødiske folkets hovedstad... på tross av at UNESCO gjentar sin skrekkelige resolusjon gang på gang på gang i fremtiden."

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.