Fiendtlighet og hykleri blant ikke-statlige israelske organisasjoner

2. november 2016 |  Noah Beck

Meningene som kommer til uttrykk i denne kronikken er forfatterens personlige meninger og reflekterer ikke nødvendigvis Israel Todays meninger.

Den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem holdt nylig en appell foran FNs Sikkerhetsråd hvor de kritiserte Israel kraftig og ba Sikkerhetsrådet om å ta ansvar for å stanse Israels "okkupasjon".

I 1975 annonserte FN at "sionisme er rasisme". Fire tiår senere fortsetter organisasjonen å trakassere Israel. Hvert av de siste fire årene, samtidig som den blodige borgerkrigen i Syria har krevd hundretusenvis av menneskeliv, har det vært fattet minst fem ganger så mange resolusjoner hvor FN har fordømt Israel.

UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, vedtok nylig en resolusjon hvor man benekter alle jødiske (og kristne) bånd til de hellige stedene i Jerusalem og hvor områder som Tempelhøyden og Klagemuren kun blir henvist til ved sine muslimske navn. FN fordømmer samtidig Israel og kaller landet en "okkupasjonsmakt". Nå viser det seg at flere av de ikke-statlige organisasjonene i Israel hjalp FN med å utvikle og sette sammen resolusjonen.

De israelske organisasjonene som bidro til å overtale FN til å handle slik de gjør opptrer uten tvil forrædersk. En advokat og aktivist fra partiet Labor sendte inn en klage til politiet hvor han anklagde B'Tselem for landsforræderi og sa at organisasjonen har skadet Israels suverenitet, forsøkt å gi landet til en utenforstående instans og begått handlinger som kan føre til at det bryter ut krig.

Demokratiet i Israel er ekstremt tolerant, helt til det punktet at det tillater parlamentsmedlemmene å åpenlyst støtte terrorisme og terrorgrupper. I mars i fjor fordømte flere av Israels arabiske Knesset-medlemmer arabiske stater for å ha omtalt Hizbollah som en terrororganisasjon, på tross av at Hizbollah har vært i krig med Israel i flere tiår og stadig vekk truer den jødiske staten med angrep.

I februar i fjor var flere medlemmer av det arabiske Knesset-partiet Joint Arab List på solidaritetsbesøk hos familiene til palestinske terrorister som hadde blitt drept av israelske sikkerhetsstyrker som forhindret dem i å ta livet av israelere. I 2014 fikk det arabiske Knesset-medlemmet Hanin Zoabi (Balad) ros fra Hamas etter at hun hadde uttalt at mennene som hadde kidnappet tre israelske tenåringer "ikke var terrorister". Hamas' forbindelse til kidnappingen og drapet på de unge mennene var en del av bakgrunnen for at det brøt ut en tredje krig mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

Det finnes med andre ord plenty av stemmer og aktivister som kritiserer Israel, også innenfor landets egne grenser. Det er mange utenlandske organisasjoner som har oppdaget dette og som bruker venstreorienterte ikke-statlige organisasjoner i Israel til å fremme sin egen politiske agenda. Dette ble på et tidspunkt ett så akutt problem at det i 2002 ble opprettet en organisasjon som hadde som oppgave å overvåke europeiske og utenlandske organisasjoners påvirkning på israelske ikke-statlige organisasjoner. Som denne organisasjonen selv skriver: "Ikke-statlige organisasjoner mangler et system som gir balanse og gjør det mulig for dem å stille sine bidragsytere og aktivister til ansvar."

Denne organisasjonen la også til at på tross av at de fleste utenlandske regjeringenes finansiering av disse ikke-statlige israelske organisasjonene "har som mål og hensikt å spre kunnskap blant den israelske befolkningen, så er disse organisasjonene svært aktive utenfor Israels grenser og på mange måter fører krig mot staten Israel."

Disse venstreorienterte ikke-statlige israelske organisasjonene mottar penger fra om lag 24 utenlandske regjeringer i tillegg til flere private utenlandske organisasjoner. I tillegg får de flere millioner dollar fra milliardæren George Soros.

I 'Catch the Jew' avslørte forfatter Tuvia Tenenbom hvordan "menneskerettighetsorganisasjoner" og "kulturelle organisasjoner" i Israel som mottar økonomisk støtte fra utlandet ofte fungerer som verktøy som blir brukt for å angripe Israel. Gjennom å presentere seg med falsk navn klarte Tenenbom å lokke frem overraskende bekjennelser. For eksempel fortalte New Fund for Cinema and TV, en israelsk kulturorganisasjon som mottar økonomisk støtte fra utlandet, at 80 prosent av politiske dokumentarer som blir laget i Israel blir produsert i samarbeid med europeere. Det inkluderer blant annet en dokumentar som heter "10% - What Makes A Hero" hvor Det israelske forvaret sammenlignes med nazistene. Slike filmer hadde vært altfor skandaløse til å produseres i Tyskland, men tysk-sponsede organisasjoner kan trygt betale venstreorienterte israelske organisasjoner til å lage slike filmer.

Enkelte utenlandske sponsorer av israelske ikke-statlige organisasjoner har underbevist gitt økonomisk støtte til Hamas. I august i fjor skal Hamas ha sugd til seg "titusentalls millioner" fra World Vision, en veldedig organisasjon i USA, og brukt disse midlene til å finansiere kjøp av våpen, bygging av tunneler og andre militære aktiviteter.

Knesset vedtok en lov i juli som sier at ikke-statlige israelske organisasjoner som mottar mer enn halvparten av sine økonomiske midler fra utlandet er nødt til å offentliggjøre informasjon knyttet til dette. Loven er "åpenbart konstruert i samarbeid med American Foreign Agents Registration Act (FARA)", skrev juseksperten Eugene Kontorovich som forsvarte loven i møte med kritikere.

"Israel skiller seg ut i skala når det kommer til å motta økonomiske midler fra utenlandske sponsorer", skrev han. "For eksempel har EU i løpet av de siste årene gitt om lag 1,2 millioner Euro i året til politiske ikke-statlige organisasjoner i USA og enda mer til ikke-statlige organisasjoner i Israel."

Obamas regjering er motstander av påvirkning fra utenlandske instanser når disse instansene støtter et annet syn enn hans regjering. Obama var motstander av Netanyahus tale til USAs kongress da Netanyahu tale i mot atomavtalen med Iran, men han holdt seg med glede en tale i parlamentet i Storbritannia hvor han ga sin støtte til at Storbritannia skulle forbli medlem av EU. Obamas regjering kritiserte loven om offentliggjøring av utenlandske sponsorer til israelske organisasjoner. Grunnen til det kan jo være fordi USA har sendt store deler av amerikanske skattebetaleres penger til en ikke-statlige israelsk organisasjon som jobber for å fjerne Netanyahu fra hans stilling som statsminister i Israel.

Det samme hykleriet ser ut til å eksistere blant ikke-statlige israelske organisasjoner. De virker tilsynelatende til å eksistere for å fremme demokrati, fred og samarbeid, men er overraskende nok helt tause når palestinske institusjoner motarbeider disse idealene. Denne tausheten gjør det mulig for palestinerne å gi et feilaktig og ufullstendig bilde av den sammensatte virkeligheten som israelere opererer med. Israelske ikke-statlige organisasjoner forble tause da palestinske myndigheter arresterte palestinerne som besøkte en jødisk løvhytte under den jødiske høytiden Sukkot, dette på tross av at deres besøk var et symbol på fred og sameksistens mellom palestinere og jøder.

"Disse organisasjonene er tause når det palestinske lederskapet gir penger til familiene til terrorister" sa Netanyahu. "Disse organisasjonene beviser gang på gang at de ikke egentlig er interessert i menneskerettigheter, men kun i å fordømme Israel og spre løgner om Israel til resten av verden."

Hvis de venstreorienterte ikke-statlige organisasjonene i Israel virkelig ønsker å oppnå fred og demokrati, hvorfor har de da ikke fordømt de palestinske myndighetenes arbeid for å forhindre at det ikke blir inngått et normalisert forhold til Israel? I 2014 fordømte Jibril Rajoub, nestleder og sekretær for Fatahs sentralkomite og leder av det øverste palestinske rådet for sport og ungdom en vennlig fotballkamp mellom israelske og palestinske ungdom i en kibbutz sør i Israel. Målet med fotballkampen var å fremme samhold og vennskap, men de to palestinske lederne kalte fotballkampen "en forbrytelse mot menneskeheten".

I forrige uke fikk en palestinsk avis sterk kritikk for å ha publisert et intervju med Israels forsvarsminister Avigdor Liberman. Avisen Al-Quds, som har base i Jerusalem, ble fordømt av Hamas. De forferdelige effektene og det anti-fredelige budskapet som kom til syne i reaksjonene på intervjuet har enda ikke fått noe oppmerksomhet fra venstreorienterte ikke-statlige israelske organisasjoner som visstnok skal jobbe for fred og demokrati.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.