Israel ønsker å dempe det muslimske bønneropet

15. november 2016 |  Israel Today Stab

Statsminister Benjamin Netanyahu sin regjering godkjente på søndag et lovforslaget som vil sette en stopper de muslimske bønnropene som runger over høyttalerne i hele Israel.

Moskeenes offisielle bønneroper kalt muezzin, skal bringe de troende til bønn, fra moskeens minareter fem ganger daglig. Moderne moskeer, som finnes i de fleste byer i Israel, forsterker dette ved hjelp av flere høyttalere.

Den såkalte "muezzin-lovforslaget" tar sikte på å beskytte rettighetene til de israelere som i all hovedsak er ikke-muslimer, og som ikke ønsker å bli påtvunget slik islamsk praksis i sine liv.

"Lovforslaget kommer som en reaksjon på at religionsfrihet ikke skal skade livskvaliteten," fortalte Knessetmedlem Moti Yogev (jødisk Home) som foreslo loven, til The Jerusalem Post.

Netanyahu har gitt sin støtte og sier at "Israel er forpliktet til å sørge for frihet for alle religioner, men er også ansvarlig for å beskytte sine borgere fra støy. Slik er det også i en del byer i Europa. Jeg støtter lignende lovgivning og håndheving i Israel."

Lovforslaget har fått godkjenning av komiteen for lov og skal nå legges fram til avstemning under Knesset plenum.

Som forventet protesterer arabiske muslimske politikere og forkaster loven som "rasistisk".

"Den er laget for å skape en atmosfære av hat og oppvigleri mot de arabiske innbyggerene," sa leder for den arabiske felleslisten Ayman Odeh.

Men de fleste israelere hevder at det faktisk er mer "rasistisk" og fiendtlig å påtvinge en religiøs praksis på de som ikke er medlemmer av denne religionen.

Odeh og andre kritikere ignorer det faktum at det nye lovforslaget ikke forbyr bønneropet fra muezzin'en, kun bruken av høyttalere for å forsterke budskapet og dermed forstyrrer freden.

Den Palestinske lederen Mahmoud Abbas truet med at regionen dras inn i nye katastrofer, om lovforslaget godkjennes.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.