Leonard Cohen: Stod sammen med soldatene i frontlinjen

16. november 2016 |  Aviel Schneider

Bortgangen av Leonard Cohen er kilde til stor sorg i Israel. Den kanadisk jødiske legenden så på seg selv som en bror av alle israelere.

I løpet av sin nesten 60 år lange musikk karriere, besøkte Cohen ofte Israel og jobbet selv på kibbutz engang på 1970-tallet.

Men hans mest bemerkelsesverdige besøk skjedde under Yom Kippur-krigen i 1973, da han utsatte en Europa-turné, og reiste til Sinai for å være sammen med den Israelske fronttroppen i IDF. Han improvisert sin første opptreden i ørkenstøvet stående midt mellom stridsvogner og annet militært utstyr og ble til stor trøst for Israel.

Cohen selv ble så overveldet av opplevelsen at han trakk seg tilbake ved en stein i hjørnet av leiren og skrev den populære sangen, "Lover Lover Lover". I de siste versene på sangen gir Cohen sin oppmuntring til de Israelske soldatene:

And may the spirit of this song, may it rise up pure and free. May it be a shield for you, a shield against the enemy.

(Må ånden i denne sang, må den reise seg ren og fri, Må den være et skjold for deg, et skjold mot fienden.)

I åtte hele uker reiste Cohen sammen med den berømte israelske musikeren Matti Caspi og besøke IDF forleggninger over hele Sinai og støttet utslitte soldater som kjempet for overlevelsen av den jødiske staten.

Cohen var på den tiden allerede en verdensberømt musiker og artist, og hadde tidligere holdt to konserter i Israel. Caspi husket senere på hvordan han, Cohen og to andre populære israelske sangere - Oshik Levi og Pupik Arnon - kjørte fra base til base i en gammel Ford Falcon. Kvartetten kalte seg «Genève-konferansen" etter den internasjonale forumet som forsøkte å få en slutt på den blodige konflikten.

Hans reisefølge merket seg til tross for hans internasjonale stjernestatus, nektet Cohen og få spesiell telt eller rom, men foretrakk i stedet å sove på bakken blant soldatene.

Mange av soldatene som møtte Cohen under sin ørkenturne fortalte om den store kjærligheten han hadde for det Israelske folk. Da han kom tilbake for å opptre i Tel Aviv syv år senere, fortalte Cohen publikum om hvordan motet til disse soldatene hadde inspirert ham.

Kort tid etter Yom Kippur-krigen og hans tid i Sinai, publisert Cohen en av hans beste album, New Skin For The Old Ceremony. Tekstene til flere av slagerne var tydelig påvirket av krigen og hans erfaringer med de israelske soldatene.

I den kommende desemberutgaven av Israel Today skriver vi mer om Leonard Cohen, som var en inspirasjon for så mange israelere.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.