Israel forbereder seg på nok en tørr vinter

20. november 2016 |  Aviel Schneider

Væranalysene for den kommende vinteren i Israel er ikke oppmuntrende. I åtte år Israel har gått igjennom tørre vintre. Og i de siste ukene har denne saken vært et gjennomgangstema i media. De fleste israelere frykter en tørr vinter, med eller uten disse analysene.

Selv om Israels avsaltingsanlegg står stadig mer ansvarlig for den nasjonale vannforsyning, er de ikke et fullgodt alternativ til nødvendig nedbør. Vannstanden i landets viktigste reservoar faller hvert år.

Israels Meteorologiske institutt rapporterte denne uken at det er 35 prosent sjanse for en regnfull vinter, 37 prosent lavere enn en gjennomsnittlig vinter, men det er også 27 prosent sjanse for en tørr vinter. Det synes vanskelig å forutsi nøyaktig hva slags vinter vi vil få utfra disse tallene.

"Vørmeldingene i vår region har aldri vært nøyaktige i sammenligning med andre tropiske områder," forklarer Dr. Yoav Levi, som leder Forskningsavdelingen i den meteorologiske tjenesten. "I de siste fem årene, har vi bare to ganger anslått nøyaktig været i vintermånedene."

I følge Dr. Baruch Ziv, klimaforsker ved Open University i Tel Aviv, venter vi forsatt på det virkelige startskuddet på vinteren. "Det vil forsatt gå noen uker før det første voldsomme regnet kommer over Israel," fortalte Ziv til den israelske avisen Yediot Ahronot. "Dette er et problem for oss. En november uten nedbør er et kostbart problem for våre bønder, som vanner sine tørre åkre med sine vanningsystemeter."

Dr. Ziv påpekt også at nedbøren i det sentral Europa har intensivert betraktelig de siste årene. Mens regnet i Israel har uteblitt. I 2010 ble Israel overrasket da en tørr november ble etterfulgt av en voldsom snøstorm i desember.

"Klimaet er i endring, og dette gjør det svært vanskelig å tilby pålitelige værmeldinger," sier Dr. Ziv. Likevel, lokale bønder og religiøse jøder fortsetter å be om at landet vil bli rikelig velsignet også denne vinteren, til tross for prognosene.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.