Issur Danielovich, kjent som Kirk Douglas fyller 100 år

9. desember 2016 |  Israel Today Stab

Den amerikanske skuespilleren Kirk Douglas fyller i dag 100 år. Mange kjenner til skuespillerens jødiske bakgrunn, en historie han på sine eldre dager har gjennomdaget og løftet frem i mange sammenhenger.

Douglas ble født som Issur Danielovich av to russiske jødiske innvandrerforeldre som hverken leste eller kunne skrive, i byen Amsterdam, nær Albany. Her vokste han opp som fattiggutt, en "nobody".

For å overleve, undertrykte Douglas både sin jødiske og fattigslige bakgrunn og skapte seg en fremtid med å skjule sine røtter og skiftet navn fra Issur Danielovich til Izzy Demsky og til slutt til Kirk Douglas. Et navn han valgte for å kunne ta eksamen på St. Lawrence University og ta fatt på sin skuespillerkarriere.

Han flyttet til New York, fikk stipend til American Academy of Dramatic Arts som holdt til på Broadway, og deretter ble han lokket til Hollywood da en venn og jøde, Lauren Bacall, som banet vei med å gi Douglas sitt navn til produsenten Hal Wallis.

Som sønn av dårlig stilte første-generasjons østeuropeiske jøder og med overgang til Hollywood-status, kunne Douglas ha vært et assimileringseventyr, men den ble aldri fullstendig da det var ikke mye rom for jødiske skuespillere i Hollywood med mindre de frasa seg sin jødiske bakgrunn.

Douglas ble oppdratt på ortodoks vis av sine russiske emigrantforeldre. men fant tilbake til barndommens tro i godt voksen alder da han overlevde en helikopterulykke.

Til bladet Closer Weekly sier Douglas - å runde 100 år er få forunt. Jubilanten er for øvrig ikke tvil om årsaken til at han har klart å få en så høy alder. - Hemmeligheten ligger i å hjelpe andre – og ikke minst i å ha en omsorgsfull livspartner, mener han.

– Jeg var så heldig å finne min sjelevenn for 63 år siden, og jeg tror at vårt vidunderlige ekteskap og herlige, nattlige samtaler har hjulpet meg med å overleve alt, sier han om kona Anne, som er 97 år.

Det er forventet 150 gjester som vil feire Douglas, både fra storfamilien, som inkluderer hans tre sønner og syv barnebarn, og hans gamle venn regissør Steven Spielberg.

På gjestelisten er også Rabbi David Wolpe fra Sinai Temple i Westwood, som har lagt til rette for Douglas sine ukentlige Torah-studier i gjennom mange år. Wolpe forrettet på skuespillerens andre bar mitzvah feiring da han fylte 83 år. Den gangen sa Douglas; - I dag, er jeg blitt en mann.

Bilder er hentet fra omslaget på boken: Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter, and a Lifetime in Hollywood.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.