Ukrainas jødiske statsminister stemte i mot Israel

29. desember 2016 |  Israel Today Stab

Statsminister Netanyahu nekter å møte Ukraina statsminister Volodymyr Groysman etter at han stemte for FN-resolusjon nr. 2334 som fordømmer alle israelske bosetninger som ulovlige. Beslutningen har tiltrekt seg oppmerksomhet da ukraineren som den første jøde noensinne har fått en slik fremtredende offisiell rolle i Ukraina. Landet er historisk sett vært svært antisemittisk.

Om Netanyahus diplomatiske straffetiltak mot de 14 landene som stemte i favør av dette vedtaket er lurt eller ikke, demonstrerer likevel hans holdning til Ukraina en form for standhaftighet. Jøde eller ikke, er du fiendtlighet mot Israel, mener han dette er uakseptabelt.

Volodymyr Groysman (38) ble født av jødiske foreldre i Vinnytsia. I 1941 skjøt nazistene og drepte mer enn 28.000 jøder og puttet dem i massegraver i nærheten av byen. Sjefsrabbiner Shaul Horowitz i Vinnytsia fortalte nyhetsbyrået COLive om sin «bestefar og bestemor ... som ble tatt av nazistene for å bli skutt. Mirakuløst, falt de på haugen med lik og "faket" sin død. Dette gjorde at de ble reddet."

I motsetning til mange jøder som prøver å tone ned eller skjule sin jødiskhet er Groysman åpen om det.

Etterfulgt av innsettelsen som leder for Verkhovna Rada, det ukrainske parlamentet i 2014, ba han representantene om ett minutts stillhet til minne om jødene som omkom i Holocaust. Dette var første gang at en slik gest har funnet sted i det ukrainske parlamentet.

Groysman ber også regelmessig i den lokale synagogen vel vitende om at dette kan opprøre mange av hans landsmenn. Den ukrainske statsministeren har familie som bor i den israelske kystbyen Ashdod.

Som for grunn for Ukrainas stemme til denne resolusjonen mener noen at landet ønsket å vise sin misnøye over Israel sin holdning til Russlands annektering av Krim i 2014.

Siste Nummer

ABONNER PÅ NYHETER FRA ISRAEL TODAY

Hold deg oppdatert med hva som skjer i Israel med gratis nyheter og spesielle tilbud. Motta direkte til din e-post.